Роналдо: Бог вижда всичко и затова съм номер едно

- Не ви е за първи път, но пак бяхте много емоционален. Какво значи за вас третата "Златна топка"?

- Знам колко усилия и работа трябваха, за да съм на сцената. Надявам се още дълги години да се качвам на тази сцена. Това е украшението на прекрасна година за мен. Най-трудно е не да се качиш на върха, а да се задържиш там. Осем поредни години съм в идеалните 11. Мисля, че само аз и Меси сме го постигнали, няма друг. Година след година работя здраво, за да изпъквам, да съм водещ играч. И се радвам на страхотна кариера. На 29 години съм, а се чувствам като на 25! Мисля, че мога да играя още пет, шест, дори седем години на високо ниво.

- Можете би и до 40?

- Възможно е, но искам да преценявам как се чувствам всяка година преди сезона. Колко съм мотивиран, дали още съм на добро ниво, дали нося на отбора това, което аз искам да давам. На 40 години може и да се наложи да ме разнасят по терена (смее се)! Но докато играя на приемливо високо ниво - най-вече за мен и моите високи стандарти - ще продължавам. За момента не се замислям за това.

- Миналата година след спечелването на „Златната топка" обявихте, че имате две големи цели за 2014-а: Шампионската лига и мондиала.

- Спечелих Шампионската лига, след като бях контузен и две седмици не тренирах преди финала. Пиех обезболяващи лекарства и чаках мача. След него трябваше да замина на световното, а не бях физически готов. Лесно можеше да кажа на треньора да не ме брои и да отида на ваканция. Хората знаеха в какво състояние съм на мондиала, не бих искал да го използвам като извинение. Аз съм тук със „Златната топка" заради жертви, отдаденост и здрава работа в тренировките. Господ вижда всичко и затова аз съм номер едно .

- Кой е паметният момент в годината?

- Спечелването на Шампионската лига. Това е кулминацията на всичките ни усилия. Най-накрая успяхме! Финалът бе емоция, страдание, докато изоставахме в резултата и делириум, когато изравнихме в последната минута. Добавям и това, че мачът бе в Португалия - също специален момент за мен. Всеки, който играе или някога е играл за „Реал" (Мадрид), ще ви каже колко важна е тази купа. Особено Десетата! Това бе върхът в една невероятна година за нашия клуб. Може би най-добрата за мен.

- Колко голяма е заслугата на Карло Анчелоти да оцелее под това напрежение в очакване на Десетата?

- Той е изключителен. Където и да е бил, той печели важните трофеи. Освен като треньор, той е невероятен като човек. Помага му това, че е бил добър играч. Той е това, което в Португалия наричаме „pe quente " (б.р. - талисман). „Реал" направи страхотен ход с назначението му.

- И миналата година, и тази, се качихте да вземете „Златната топка" със сина ви Кристиано-младши. Той ли е вашата екстра мотивация?

- Раждането му донесе радост и равновесие в живота ми. Споделям с него успехите и това ме изпълва с гордост. От година насам той вече е напълно наясно кой е баща му - професионален футболист в „Реал" (Мадрид)! Синът ми вече знае доста за футбола, например кои са големите трофеи, както и защо татко му се опитва толкова упорито да спечели „Златната топка". Той е много важен, защото е единственото ми дете.

- Казва ли ви, когато мисли, че сте направили нещо добре или зле?

- Не, още не. Все още има мисленето на съвсем малко момче, говори за другите отбори, други играчи... От година започна да играе футбол, което е приятна изненада за мен. Дотогава го интересуваха коли, но сега футболът му харесва. Това е чудесно, тъй като е по-евтино детско хоби! Не, не - това е шега. Просто съм много щастлив с него.

 Роналдо към Меси: Синът ми говори за теб

Синът на Кристиано Роналдо обича да гледа Лео Меси, призна сам таткото.  Тримата се срещнаха преди церемонията за „Златната топка" в Цюрих, показа в репортаж тв каналът на „Реал" (Мадрид)

Златното момче на „Реал", майка му Долорес и Кристиано-младши
(4 г.) седят в лобибара, когато влиза Лео. Насърчаван от баща си, малкият отива при Меси. Аржентинецът го погалва по главата и ласкаво пита: „Какво става, как върви, добре?". Роналдо подхвърля на Меси от няколко метра: „Гледа твоите видеоклипове в интернет, всички, и говори за теб." Детето свенливо се прибира при татко си, който казва: „Срамуваш ли се сега?" Лео се усмихва от разстояние, докато Кристиано-младши се гуши в баща си.

В. „Ас" разкри, че Меси е поздравил новия носител на „Топката", но Мануел Нойер - не. След връчването на приза аржентинецът изчаква португалеца да размени думи и прегръдки с роднините. После приближава, стиска ръката му и веднага се отдалечава, за да не става център на внимание.

Отношението на Нойер е противоположно. Вратарят всячески избягва среща с Роналдо, за да не се налага да го поздрави. Когато двамата са наблизо на сцената, германецът броди по траектория, която да не съвпада с тази на Кристиано, за да не се засичат. Нещо подобно става и в миксзоната по-късно. Нойер се появява пред медиите секунди преди Роналдо. Осъзнавайки идването на победителя, германецът се измъква и напуска сградата на Конгресния център.

Роналдо ще излезе с нови обувки довечера срещу „Атлетико" в реванша за Купата на Испания след 0:2. В персоналния модел върху надписа КР7 вече има инкрустирани микродиаманти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят