ГЕРБ готови да въведат задължителното гласуване

В първия ден на новия политически сезон ГЕРБ върна в дневния ред темата за въвеждането на задължително гласуване у нас. От парламентарната трибуна шефът на парламентарната група на партията-мандатоносител Цветан Цветанов обяви, че заедно с местния вот наесен ще се проведе и референдум по изборни въпроси.

„ГЕРБ е решена да иде докрай при решаване на проблема с купения вот и гледа сериозно на идеята за въвеждане на задължителното гласуване", обяви Цветанов. От думите му стана ясно, че при положителен резултат на референдума, задължителното гласуване може да е факт още следващата година.

За такова настояват още Патриотичният фронт, „Атака" и Българският демократичен център. АБВ също са принципно „за", а Реформаторският блок иска референдум по въпроса. В БСП също са склонни да подкрепят идеята. Според ДПС обаче задължителният вот не е начинът за повишаване на избирателната активност. Лидерът на движението Лютви Местан посъветва партиите да се реформират, ако искат да повишат избирателите си.

Бившата шефка на парламента Мая Манолова (БСП), която е автор на сегашния Изборен кодекс, обяви, че ако се въведе задължително гласуване, в бюлетината трябва да има квадратче, в което гражданите да могат да отбележат, че не подкрепят никого от кандидатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика