"Златната топка" гори от скандали

"Те трябва да избират най-добрия футболист в света, а гласуват за своя капитан, приятел или любим играч." Коментарът на германската агенция Фокус резюмира скандалите около "Златната топка". Роналдо спечели убедително пред Лео Меси и Мануел Нойер. След разкриването на това кой как гласува пламнаха полемики. В допитването на ФИФА за играч №1 в света гласуват 209 национални треньори, 209 капитани на националните отбори и 209 журналисти - по един от държава. Участващите във вота посочват трима играчи, първият получава 5 точки, вторият - 3, третият - 1.

С 37,66% от всички гласове Роналдо събира по-голям вот от втория Меси (15,76%) и третия Нойер (15,72%), взети заедно. Германците яростно негодуват, че техният вратар не печели. Но гласовете за играчите на бундестима са силно разводнени, тъй като участниците в анкетата са посочили шестима немци на първи места. Другите са Томас Мюлер, Филип Лам, Марио Гьотце, Тони Кроос и Бастиан Швайнщайгер. Има и куриозни анкети като тази на английския селекционер Рой Ходжсън, поставил на първо място Хавиер Масчерано. Аржентинският "разбивач" е №1 и за беларуския треньор Андрей Зигмантович, който не включва Роналдо и Меси в тройката си. Журналист от Таити е класирал като №1 французина Пол Погба, който на мондиала бе избран за най-добър играч, но до 21 г. За капитана и треньора на Американска Самоа абсолютният №1 е Неймар, а в анкетите им Роналдо и Меси не присъстват. Капитаните на Португалия и Испания и съотборници в "Реал" (Мадрид) - Кристиано и Серхио Рамос, си разменят жестове, като се поставят взаимно на първо място. Меси и Роналдо не си дават взаимно точки.

За бразилския треньор Дунга аржентинци не съществуват, а аржентинският му колега Херардо Мартино забравя за бразилците. Германците гласуват само за германци, а бразилци и аржентинци тотално не се признават един друг в анкетата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят