Новият политически сезон: Ясно, с превалявания

Засега диалогът в управляващата коалицията е по-добър от този в опозицията просто защото вторият изобщо отсъства

Ако приемем, че първите 100 дни на този парламент наближават, началото на новия политически сезон може да се определи като негова официална премиера.

Въпреки очакванията, в първия ден от новата парламентарна сесия на кървавия атентат в Париж беше отделено приемливо време с умерен обем преиграване и с поносима доза пристрастия. Депутатите не посмяха да го използват грубо за „политически дивиденти" вероятно заради ниските лихви по темата и не особено големия брой депозанти.

Иначе партиите и коалициите си останаха „еднакви в многообразието". Декларацията на ГЕРБ, както се очакваше от водещата партия в коалицията, приличаше на универсален магазин. Имаше всякаква стока, като най-важната беше по предните рафтове.

Отчетливо се видя усилието за разрушаване на някои етикети като липса на диалогичност, коалиционна култура и стремеж към налагане на позиции. И съвсем очаквано беше изтъкната личната роля и принос на лидера на партията и настоящ премиер Бойко Борисов, направените компромиси и постигнатите първи незабавни и видими успехи.

Важно уточнение, направено само в едно изречение беше, че стабилно управление в България е възможно и без участието на ДПС. Очевидно това публично заявление е необходимо на фона на възникващите и при най-малък повод подозрения за възможна колаборация между ГЕРБ и ДПС.

Според хронологията на декларацията, ГЕРБ подредиха законодателните приоритети така: съдебна реформа, сектор „Сигурност", Сметна палата, социалната политика, образование и здравеопазване. В много голяма степен тя отговаря на позициите на официалния коалиционен партньор - Реформаторския блок, от когото не срещнаха възражения. Целта - пълен мандат и 4-годишен хоризонт.

Декларацията на БСП, която прочете Янаки Стоилов, повече приличаше на стара влакова композиция по ж.п. линия, нарочена за съкращение. Нищо ново извън обичайните закъснения, вехти вагони и неотоплени купета и с познатите пътници - пенсионери, работници и хора с ниски доходи. Ако напомним, че според декларацията в центъра на вниманието е обикновеният човек и неговата социална защита, то влакът се движи с обичайното закъснение и в правилната посока.

Традиционното обещание, че БСП ще бъде конструктивна опозиция, страда от два основни недостатъка - че има проблем и с конструкцията, и с опозицията. Приоритетите за основни законови промени са свалени от дневния ред поради очевидната невъзможност да бъда приети, а идеите за създаване на временни комисии са по-скоро регистрация на активност. Цел - вътрешнопартийна стабилизация. Хоризонт - без претенции. Докъдето изкара правителството, но очевидно БСП няма да клати лодката.

Позицията на ДПС до голяма степен беше изградена върху събитията в Париж и отзвука от кървавия атентат. Използвайки ги като фон, Лютви Местан за пореден път се опита да наложи в общественото съзнание образа на Движението като либерална евроатлантическа партия, споделяща западните ценности. Тази позиция, проектирана във вътрешнополитически план логично се изрази в нападки към Патриотичния фронт, а жестовете към Борисов, с необичайните за лидера на ДПС суперлативи, отново показаха, че партията им никога не затваря плътно никоя врата. Онова, което липсваше изцяло беше каквато и да е конкретика в приоритетите на партията за политическия сезон и по управлението на страната. Като не поставят никакви предварителни рамки, ДПС си отварят възможност за гласуване според моментните интереси и политическата обстановка.

С изказването си от името на Реформаторите Радан Кънев потвърди както онова, за което настояваха предизборно, така и онова, с което направиха компромиси следизборно. Позициите му почти напълно съвпадат с казаното от него предния ден във Велико Търново - тези реформи, с които се започва сега, са най-важните и има шанс да успеят. „Каквото не можем да направим днес, няма да започнем и до края на управлението", заяви Кънев. А те вече бяха посочени и подредени от Цветан Цветанов. Очевидно кафето от предния ден е изиграло своята роля.

Патриотичният фронт - обратно на ДПС - беше толкова конкретен в целите и задачите през новата парламентарна сесия, че изреди на практика цялата си предизборна програма . Ако си бяха разменили декларациите с БСП, непредубеденият слушател едва ли щеше да открие разликата.

След изказването на г-жа Ковачка от БДЦ, рафтът с шаблони и клишета от парламентарната библиотека силно набъбна.

Позициите на АБВ винаги започват стилно и солидно като началото на всяка азбука, но никога не знаеш какъв ще бъде смисълът на изречението накрая.

Вероятността от „Атака" да са приели, че директното излъчване на пленарното заседание не е по българската, а по руската телевизия, изглежда силно вероятно.

Началото на новия политически сезон затвърди прогнозите на някои анализатори, че скорошни предсрочни избори са все по-невероятни и показа, че опозицията в 43-ото НС е по-разединена от управляващата коалиция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи