Пропадна разпитът на германци по „САПАРД“

За пореден път разпитът по видеоконферентна връзка на двама германци по делото за пране на 13 млн. лв. по делото „САПАРД" се провали. Софийският апелативен съд неколкократно осъществявал връзка с властите в Германия и така стигнали до договорката в сряда да се осъществи тест на видеомостът. Впоследствие комуникацията прекъснала.

Днес все пак бе разпитана счетоводителката Силвия Димитрова, която обслужвала фирми на основния подсъдим Марио Николов. Според прокуратурата през тях били купувани стари преработвателни машини за месо, които били фактурирани като нови. Сделките ставали със субсидии по САПАРД. Счетоводителката обясни, че не познава Николов и не е получавала нареждания от него.

През 2010 г. по делото Николов бе осъден на първа инстанция на 10 г. затвор. По-късно апелативният съд го оправда, а изненадващо прокуратурата отказа да протестира. Впоследствие, по настояване на главния прокурор ВКС възобнови делото и то започна отново в апелативния съд.

По второто дело - за източването на 13-те млн. лв. от САПАРД, през 2010 г. Николов получи 12 г. Апелативният съд отмени и тази присъдата и върна разследването на прокуратурата. Очаква се утре, след няколко неуспешни опита, най-сетне ход на делото да бъде даден в спецсъда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право