Румен Порожанов: 900 млн. лева отиват при фермерите за 5 дни

- Г-н Порожанов, има ли яснота кога фонд “Земеделие” ще започне да изплаща субсидиите за ниви на фермерите? Каква ще е субсидията за декар?

- Земеделският слой за допустимост на площите за 2014-а година ни бе предоставен от министерство на земеделието в началото на декември. Очаква се първото плащане на субсидиите за земя да е в периода от 25 до 30 януари т.г. Изрично искам да подчертая, че имах разговор в края на миналата седмица с финансовия министър г-н Владислав Горанов и имам уверението, че ще ни бъде осигурен финансовият ресурс от 850-900 млн. лв. за това плащане.

Очаква се субсидията за декар да е 27 лв. Парите ще стигнат до банковите сметки на близо 100 000 фермери. Вероятно забелязвате леко намаляване спрямо м.г. - от 30 лв. на 27 лв. за декар. Причината е, че заявените площи за подпомагане са 3,845 млн. хектара, а сме защитили пред ЕК подпомагане на 3, 492 млн. хектара.

Увеличената площ, за която се иска субсидия, налага една редукция от около 10% на субсидията за декар. С това плащане през януари няма да бъдат платени субсидии за парцели, при които има застъпвания, т.е. поне двама фермери претендират, че са ги обработвали миналата година. Няма да бъдат платени преразпределителните плащания – това е нова схема, която стартира за първи път и дава допълнителни средства за първите 300 декара, обработвани от фермерите. Плащания по жалби на земеделските производители също няма как да се платят през януари.

- Кога ще се извърши споменатото от вас преразпределително плащане и в какъв размер ще е?

- Ние трябва да сме толерантни към фискалния резерв. Платените през януари субсидии трябва да бъдат възстановени от Брюксел на българския бюджет до 5 март т.г. Така че прогнозата ми е в края на март - началото на април, да се направи това доплащане около 150 млн. лв. Преразпределителното плащане за първите 300 дка се очаква да е по 12,38 лв. за декар. Така че до пролетта общата субсидия на фермерите от двата транша ще излезе около 40 лв за декар.

- Колко фермери се опитаха да измамят администрацията и раздробиха стопанствата си с цел получат допълнителни субсидии?

- Изкуственото разделяне, целящо, както да се получи неправомерно преразпределителното плащане, така и да се заобиколи таванът - един фермер да получава до 300 000 евро на година, е сериозен риск и еврорегламентите изискват всяка страна от ЕС да създаде контроли, недопускащи изкуствено раздробяване. Към момента са идентифицирани около 170 кандидати, при които имаме намаляване на площите под 300 дка, така че попадат във възможностите за получаване на преразпределително плащане.

Разбира се ние не можем да кажем, че това е направено изкуствено или умишлено. В момента не са разписани контроли. Очакваме наредбата да стане факт през втората половина на януари, но със сигурност задълбочени проверки ще се направят преди плащането. Препоръчвам на Министерство на земеделието да провери и как другите страни членки на ЕС проверяват за изкуствено раздробяване, защото е необходимо администрацията да разполага със солидни доказателства. В противен случай санкциите ни ще паднат при обжалване пред съда.

- През март т.г. предстои българските фермери да кандидатстват за първи път по нови схеми за директни плащания – за млади фермери, за дребни фермери, за зелена компонента, за памук и т.н. Софтуерно фондът готов ли е за новите схеми, има ли опасност да не стартират някои от тях?

- Не случайно ЕК даде 1 година отсрочка за старт на схемите и кандидатстването ще е сега от 1 март, за да могат да се подготвят страните от ЕС. За съжаление не мога да не отбележа, че много месеци наред България не направи абсолютно нищо, както в Министерството, така и в Разплащателната агенция по въвеждането на изискванията за новите субсидии.

Първите действия реално започнаха със служебното правителство. В момента работят екипи от Министерството на земеделието и фонда ежедневно по схемите. Пред приключване е формата на заявлението за кандидатстване за субсидиите, тества се пилотно в някои общини. Така че нашата нагласа е софтуерната подготовка на фонда да започне втората половина на януари т.г. и до началото на кампанията всички нови схеми ще бъдат отворени.

- Ще има отделни директни субсидии за млади фермери, какви са изискванията?

- За младите фермери се обсъжда за първите 300 дка, които имат, да получат до 25% допълнително към базовата субсидия. Разбира се, има изискване да са до 40 години. Окончателно правилата ще станат ясни в следващите 2 седмици, докогато ще е готова наредбата на министерството.

- Ще има нова схема за дребните стопани...

- При тях подпомагането ще е за площи от поне 5 декара. Субсидията ще бъде изчислена индивидуално в зависимост от размера на стопанството. По регламент субсидията трябва да е между 500 и 1250 евро на стопанин, а не както се тиражира, че всички ще вземат тавана от 1250 евро. Гарантиран е минимумът, но не и таванът. Хубавото е, че кандидатствалите сега стопани ще получават същите субсидии до края на програмния период през 2020 г. Изискването е да запазят стопанствата си и да обработват земята.

- Новите правила на ЕК изискват фермерите да спазват строги екологични изисквания. Ако фермерът обещае, но не ги покрие, каква част от субсидията си ще загуби?

- Първо трябва да кажем, че 30% от бюджета на директните субсидии е свързан с покриването на тези изисквания. Всеки фермер е в правото си да ги заяви и да кандидатства. Не бива да се забравя, че доскоро вървеше дебат в самата ЕК, това направление да бъде отложено още с 1 година и да започне да се прилага от 2016 г., но мисля че това в крайна сметка няма да се случи. Затова у нас тази схема също ще се прилага.

Разбира се много ясно трябва да бъдат разписани правилата и обяснени на фермерите, така че нашите земеделски производители да са наясно какви изисквания трябва да следват. Разбира се, ако заявят че ще изпълнят изискванията и не ги покрият санкции ще има, но те ще станат ясни с наредбата на МЗХ. Фонд “Земеделие” също планира да проведе и разяснителна кампания за всички нови схеми, свързани с директни субсидии, така че нашите фермери да имат достатъчно информация.

- Само 50 млн. евро ли загуби страната в края на 2014 г. по Програмата за развитие на селските райони?

- Да, горе-долу загубите са в тези параметри. Искам да отбележа, че през м.г. бяха изплатени по програмата 428,8 млн. евро, от които 347,5 млн. евро от ЕС, останалите съфинансиране от хазната. Бюджетът, който трябваше да усвоим бе в размер 397,7 млн. евро от ЕС или около 50 млн. евро загуба. С изчистване на някои счетоводни корекции загубата ще е 50 –53 млн. евро. За нас предизвикателството бе голямо, защото по предварителни разчети загубата възлизаше на 120 млн. евро.

- Колко пари трябва да изплатите по програмата тази година и очаквате ли нови загуби?

- Бюджетът е аналогичен – между 390 и 400 млн. евро. По-скоро обаче съм склонен да мисля, че може би няма да ни достигнат пари, защото по мерките бе направено наддоговаряне от предходното редовно правителство. Общата субсидия на договорените проекти е над 1 млрд. евро.

Разбира се има доста проекти на фермери, които заради кризата няма да бъдат завършени, допринася и руското ембарго за износ. Веднага обаче трябва да си вземем поука за новия програмен период. Защо да не се разпише, че, ако предприемач осъзнае, че не може да реализира инвестицията си, е задължен да информира до 6 месеца фонд “Земеделие”, а не ние да научаваме накрая.

- Казахте, че парите по програмата може да не стигнат, ще се търсили възможност тези проекти да се субсидират от новата програмна 2014-2020?

- Комуникирана е тази възможност с ЕК, особено за публичните, общинските проекти. Аз лично смятам, че тази възможност трябва да бъде използвана. При фермерските проекти в момента не мога да кажа дали има такава възможност.

- Готов ли сте да оглавите БНБ, ако сегашният й управител Иван Искров реши да се вслуша в призива на премиера Бойко Борисов и да освободи мястото?

- Както виждаме, не се случват предпоставките за подобно нещо. По темата не бях мислил последните няколко седмици.

- А защо ви се налагаше да мислите по нея?

- Защото ми беше интересна. Няма такава тема пред мен, поне никой не я е поставял. Така че това дали се спряга едно име, медийно или не, това не значи, че информацията е подплатена с история.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта