Наводнения в Анкара след обилни валежи

14 деца са били изведени с полиция от нощни заведения в Сливен и областта

Роди се още едно конче в семейството на Пржевалски

Мая Манолова пита КЗК за картел при розоварите

Пожар в къща разкри нарколаборатория в Костинброд Задържан е 35-годишен криминално проявен мъж

ВТУ подкрепя учен, номиниран за Нобелова награда Ректорът проф. д-р Христо Бонджолов изпрати писмо до Кралската шведска академия на науките

Задържаният в Марсилия българин остава в ареста Издирван е от България за опит за убийство

Арестуваха след гонка дрогиран шофьор без книжка, ранил полицай в София

Цветан Цветанов се срещна със зам.-председателя на Камарата на представителите на Румъния

Николай Николов: Столична община да изиска проверка на охраната на водоемите около София

Иниеста сам пред 99 000 празни седалки

Деца майсториха здравословни сладкиши по рецепти на Джейми Оливър

Незаконен къмпинг цъфна в залива “Вромос” В Поморие изграждат първия общински къмпинг за кемпери и каравани

Вижте изграждането на третия лъч на метрото от птичи поглед (ВИДЕО)

Доналд Тръмп: Китай ще купува мащабни количества американски селскостопански продукти

Парламентът отменя спирането на влакове

Парламентарната комисия по транспорта препоръча на транспортния министър Ивайло Московски да спре започналото съкращаване на влакове. В прието решение, срещу което гласуваха само тримата представители на Реформаторския блок в комисията, се препоръчва на министъра да нареди на БДЖ да отмени планираното за 1 февруари сваляне на 81 влака от разписанието, докато се изработи стратегически документ за развитието на железниците. Той ще се пише 4 месеца.

Другата препоръка на депутатите е за тези 4 месеца да се върнат обратно в разписанието и спрените на 12 януари 38 пътнически влака. С решението си комисията също така препоръча на финансовия министър Владислав Горанов да увеличи с 40 млн. лв. субсидията за пътнически превози за сметка на капиталовите разходи на БДЖ. Ръководството на железниците мотивира съкращаването на влакове именно с намаляването на субсидията за 2015 г. от обичайните 180 млн. на 140 млн. лв.
До решението се стигна след 3-часова дискусия с транспортния министър Ивайло Московски и шефа на „БДЖ Холдинг“ Владимир Владимиров. Отначало депутатите от мандатоносителя ГЕРБ влязоха в положението на железниците и оправдаха съкращаването на влакове. По средата на дискусията обаче колегата им от Габрово Цветомир Михов им напомни, че 2015 г. е година на местни избори и в нея не можело да се спират влакове. Преди това той дълго предлагаше да има отделно закрито заседание на комисията, но накрая заяви, че ще говори пред журналистите, „пък каквото ще да става“. След като му дадоха думата, Михов формулира препоръките БДЖ да си оттегли решенията за съкращаване на влакове, докато не представи дългосрочна програма за развитието си и колегите му ги възприеха и гласуваха. Габрово е един от районите, който най-много пострада при спирането на влакове от 12 януари.

Министър Московски и шефът на БДЖ по никакъв начин не възразиха на стопирането на съкращенията и дори благодариха на депутатите за оказаната им подкрепа в споровете с финансовото министерство. Преди това Ивайло Московски каза, че ако съкратените влакове се запазят в разписанието, БДЖ ще е на загуба с 45 млн. лв. в края на 2015 г. После уточни, че това е ако се запази намалената субсидия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.