Гръцки бизнесмени искат да купят паметника пред НДК

Гръцкият режисьор, сценарист и поет Андреас Панцис разпространи молба до българските граждани. Обръщението си той започва с това, че обича България и е прекарал 13 години в нашата страна, живеейки именно в близост до НДК. И продължава с думите, че група гръцко-кипърски бизнесмени иска да спаси паметника пред НДК, предаде БГНЕС.

"България има един от най-великите паметници на европейската култура", посочва гръцкият творец. Панцис оповестява, че група гръцко-кипърски бизнесмени иска да спаси паметника "1300 години България", обясни Панцис. Те са готови да го купят и поставят на високото кипърско крайбрежие. Самият Андреас Панцис е решен да направи филм за паметника и неговата значимост.

В същото време, художници, архитекти, инженери и скулптори въстанаха срещу решението на Столичния общински съвет (СОС) от 18 декември 2014 г. за "възстановяване на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк и демонтиране и преместване на художествените скулптурни елементи от архитектурно-художествения синтез "1300-та години България" тяхното реаранжиране".

Представителите на творческите съюзи не възразяват паметникът при НДК да бъде обновен, но не и да бъде разрушаван и демонтиран. Те са изразили неодобрението си, но въпреки това аргументите им не са били съобразени, а авторските права и идеите на творците били пренебрегнати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес