ДПС сезира СЕМ заради спирането на предавания на турски език

"ДПС възнамерява да предложи на Комисията по култура и медии в НС и да се сезира СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията за това, че на 31 декември БНР изключи предавателите на средни вълни в Шумен, Салманово, Разград, Кърджали, Дулово и Търговище", заяви на брифинг в парламента депутатът от ДПС Четин Казак, цитиран от БГНЕС.

От 1 януари тази година предаванията на БНР на средни вълни се излъчват само на предавател Видин. "Това действие на БНР засегна хиляди български граждани, които редовно слушат ежедневните предавания на турски език по БНР", каза Казак. Той подчерта, че БНР излъчва тези предавания от 1945 г. и те никога не са били прекъсвани, освен по време на Възродителния процес.

"По силата на Закона за радиото и телевизията БНР и БНТ имат задължението наред с излъчване на предавания на официалния български език, да излъчват и изготвят предавания на майчин език, припомни той. Казак поясни, че въпреки, че тези предавания не са спрени, те стават недостъпни за голяма част от регионите в страната. Получихме много оплаквания от сънародниците ни от тези райони", съобщи още той.

От ДПС отправиха апел и сезираха СЕМ, Комисия за регулиране на съобщенията и Комисията по култура и медии в Народното събрание да изслушат генералния директор на БНР Радослав Янкулов и да се предприемат всички необходими действия и стъпки за възстановяване възможността и достъпа на българските граждани до предаванията на турски език на БНР.

Четин Казак подчерта, че ДПС отдавна настоявало предаванията на турски да минат от средни вълни, които са остарели към ултракъси вълни.

"Настоявали сме и да се намери възможност, в която регионите, в които живее значително турско население в България, да има излъчвания и на ултракъси вълни на предаванията на майчин език. До този момент БНР не е сторило това и затова в момента се намираме в такава ситуация, в която тези предавания не се излъчват и не се чуват никъде в България, с изключение на Северозападна България", оплака се Казак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини