Прелива язовир Кърджали

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Валери Симеонов: Когато партньорите поискат да се оттегля от правителството, ще го направя

Конституцията и народът

София по-добра за живот от Москва Виена запазва първото място

Нова ТВ купува 100% от “Нет Инфо“

Обвиняват БДЖ в нагласени поръчки

Класика и пера в зала „България” Иновативният пърформанс „Еволюция” развълнува публиката

Нападателят от Мериленд е загинал от раните си в болницата

Хасан Азис: Приемам нормално Ердоган да казва, че Кърджали е останал в душата му

Цвета Караянчева: Политиците трябва да си говорят Срещата на европейските лидери с президента Ердоган у нас е важна

„Бандата на Оушън“ обира ротативки Четирима мъже дистанционно хаквали софтуера на игралните апарати

ДПС сезира СЕМ заради спирането на предавания на турски език

“ДПС възнамерява да предложи на Комисията по култура и медии в НС и да се сезира СЕМ и Комисията за регулиране на съобщенията за това, че на 31 декември БНР изключи предавателите на средни вълни в Шумен, Салманово, Разград, Кърджали, Дулово и Търговище”, заяви на брифинг в парламента депутатът от ДПС Четин Казак, цитиран от БГНЕС.

От 1 януари тази година предаванията на БНР на средни вълни се излъчват само на предавател Видин. “Това действие на БНР засегна хиляди български граждани, които редовно слушат ежедневните предавания на турски език по БНР”, каза Казак. Той подчерта, че БНР излъчва тези предавания от 1945 г. и те никога не са били прекъсвани, освен по време на Възродителния процес.

“По силата на Закона за радиото и телевизията БНР и БНТ имат задължението наред с излъчване на предавания на официалния български език, да излъчват и изготвят предавания на майчин език, припомни той. Казак поясни, че въпреки, че тези предавания не са спрени, те стават недостъпни за голяма част от регионите в страната. Получихме много оплаквания от сънародниците ни от тези райони”, съобщи още той.

От ДПС отправиха апел и сезираха СЕМ, Комисия за регулиране на съобщенията и Комисията по култура и медии в Народното събрание да изслушат генералния директор на БНР Радослав Янкулов и да се предприемат всички необходими действия и стъпки за възстановяване възможността и достъпа на българските граждани до предаванията на турски език на БНР.

Четин Казак подчерта, че ДПС отдавна настоявало предаванията на турски да минат от средни вълни, които са остарели към ултракъси вълни.

“Настоявали сме и да се намери възможност, в която регионите, в които живее значително турско население в България, да има излъчвания и на ултракъси вълни на предаванията на майчин език. До този момент БНР не е сторило това и затова в момента се намираме в такава ситуация, в която тези предавания не се излъчват и не се чуват никъде в България, с изключение на Северозападна България”, оплака се Казак.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.