Кери на пресконференцията с Борисов: Абсолютно ангажирани сме със сигурността на България

Добър ден, с тези думи на български държавният секретар на САЩ Джон Кери започна съвместната си пресконференция с премиера Бойко Борисов.

"Америка е абсолютно ангажирана със сигурността на страната ви, за постигане на силна и суверенна България", увери той. И добави: "Говорихме за енергийната диверсификации. Създадохме 4 работни групи, за да задълбочим сътрудничеството си в различни области. Обсъдихме и практически въпроси за увеличаване на енергийната сигурност. Напълно подкрепяме желанието ви за реформиране на съдебната система".
"Радвам се, че съм в България точно в момент, когато в целия регион има много предизвикателства. Нашата ангажираност към България като член на НАТО е непоклатима, както е и според изискването на член 5 на Атлантическия пакт. Тук съм, за да кажа на всеки български гражданин, че Америка е абсолютно ангажирана със сигурността, просперитета, здравето и силата на нейните демократични институции", добави Кери.

"Няма съмнение, че има много големи възможности за инвестиране в България, най-важното е значението на енергийната диверсификация. Става дума за една реалност - никоя страна не трябва да бъде напълно зависима от друга заради енергийните доставки. Ние сме дълбоко ангажирани да се помогне да се привлекат инвестиции, да създадем план за енергийно бъдеще на България. САЩ изпраща енергиен експерт, който да работи за вашето министерство на енергетиката, за да се разработи план. Гражданите на България след спирането на "Южен поток" трябва да бъдат водени от правителството в правилната посока и да бъдат взимани правилните решения. В това отношение ЕС и САЩ сме ангажирани да помогнем на България", каза още Кери.

"България също трябва да засили усилията си във върховенството на закона и да пресекат процесите на корупция", заяви Кери.

По думите му, като част от сената той се борил с организираната престъпност и корупцията. "Нито една страна не е предпазена от корупцията. Тук, в България, не става дума само за укрепване на демокрация, а и за създаване на необходимия климат за инвестиции. Затова САЩ напълно подкрепя плановете на България за реформиране на съдебната система", допълни Кери. Той посочи, че предприемайки тези важни стъпки, САЩ ще стои с България.

"Сега е моментът да надградим всичко това. Изключително доволен съм, че САЩ си партнира с българските граждани за опазването на културните богатства на страната. Ако останем ангажирани и ако можем нашите думи да уплътним с действия, смятам, че ще можем да укрепим демокрацията. Очаквам с нетърпение да работим с нашите съюзници, за да изпълним тези наши цели", каза още Джон Кери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини