Отводняват свлачището на “Розова долина” в нови дерета

Водите от свлачищната зона на ул. “Розова долина” във варненския квартал “Аспарухово” ще бъдат отведени в нови дерета, които ще се изградят в района, пострадал най-много при наводненията миналото лято. Това заяви главният експерт по свлачища и укрепване на община Варна Олег Колев. Проектът е готов, а изпълнението му ще струва на общината около 500 000 лв. Това е по-евтино от традиционното изграждане на шахти и отвеждане на водите до морето, но също е ефективно.

Свлачището на “Розова долина” е над дерето на ул. “Горна студена”, което ще бъде изградено с европари. Варна получи 8,6 млн. лв. от фонд “Солидарност” на ЕС за възстановяване на двата охранителни канала в “Аспарухово”. Проиектирането им вече е завършено. Строителството на деретата ще се синхронизира с изграждането на отводнителната система на свлачището на “Розова долина”.

Според Олег Колев от всички над 80 свлачища на територията на Варна, активни са това в “Аспарухово” и на “Трифон Зарезан”. И на двете места в момента почвата е стегната заради студеното време. Всички свлачищни райони се наблюдават, увери експертът.

Срутването на пътя за “Виница”, което ограничи движението към квартала, е от събрали се води, които образували дупки под пътното платно. В момента се вземат проби, след което ще бъде направен проект за укрепване с пилони. Колев очаква напролет пътят да бъде укрепен. Дотогава движението ще става само в едната лента. Тази пътна връзка е предпочитана за пътуващите от и към Румъния, което кара общинарите да бързат с реконструкцията до началото на летния сезон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони