Пожарите в Австралия унищожили част от имота на Ръсел Кроу

Уволниха пияния шофьор на училищен автобус

Прокуратурата: Няма доказателства за престъпление в сигнала на БОЕЦ срещу Иван Гешев

Как да обясним на блондинка защо звукът от гръмотевицата закъснява

Туск: Великобритания ще стане второстепенен играч след Брекзит

Кметът на Перник: Водният режим, който предлагат от ВиК, може да унищожи цели сектори

Жираф предизвика тежка катастрофа в резерват в ЮАР, загина турист

Мечка нападна и рани ловец край село Търничене

Стрелба в колеж в руския град Благовещенск (ВИДЕО)

Ярък метеор освети небето над няколко американски щата (ВИДЕО)

Арктически студ скова големи части от САЩ

Facebook изтрил 5,4 млрд. фалшиви профила тази година

Тръмп пред Ердоган: Европа трябва да плаща повече за сирийските бежанци

Емил Нешев, ПСС: Предстои транспортиране на тялото на загиналата в Рила жена

Пожарникари и доброволци потушиха голям пожар край Трявна

Казаци си пожелаха здравна служба за юбилей

Нова здравна служба си пожелаха староверците от варненското село Казашко, които отпразнуваха вчера Нова година с традиционния ритуал “Сурваки”. Жени от местния хор, начело с кметицата атаман Гергана Иванова, от сутринта обикаляха домовете с песен на уста. В дворовете ръсеха царевица и ечемик с пожеланието “Сею, вею, посеваю, с Новым годом поздравляю”. “Това е нашето коледуване, но вместо да се сурвакаме с дрянови клонки, пръскаме жито с послание към Богородица за плодородие”, обясни Иванова.

Преди 15 години, когато поела управлението на Казашко, тя възродила женския хор, в който през 60-те години на миналия век пеели 40 ставоверки. Сега хористките са 10, но не пропускат празник. “Времената се менят, селото вече е пълно с млади и модерни хора. Брадатите казаци са на изчезване, остана ни само 95-годишният дядо Кузма Григоров. Затова е важно да съхраним традициите и да ги предадем на следващото поколение”, разказва кметицата, докато приема поздрави от поредните домакини, отрупали трапезата с плачинда (баница – б.р.), холодец (желирана пача) и голубци (сарми).

Новата година е юбилейна за Казашко. През август 400-те жители ще отбележат 110 г. от деня, в който край брега на Варненското езеро се заселил първият прокуден от родината донски казак Матвей Русов. 3 г. по-късно с царски указ селището било наречено Казашка река, а от 1952 г. носи днешното си име. Близо половин век староверците живеели в уединение и не допускали смесени бракове. “Днес такива ограничения няма, но няма миграция към града – къщи в селото не се продават, макар че има чужденци мераклии да купуват имоти тук”, поясни кметицата.

Тя и съселяните се надяват община Варна да им отпусне 30 000 лв., за да стегнат здравната служба в центъра. Заради окаяния вид от 2 г. в Казашко няма личен лекар и се налага хората пътуват до Варна.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.