Д-р Кристина Манчева, Спешна помощ: За 7 месеца имаме 940 обаждания заради алкохолни проблеми

Рецидивист се споразумя с прокуратурата на 4 месеца затвор

Без отчет на разходите на евродепутатите

Емил Димитров-Ревизоро: В България е по-лесно да затворим легалните фабрики, отколкото нелегалните

Ловци поискаха оставката на Порожанов

Нова кредитна карта дава удобства на път Evolve е съвместен проект на Fibank и Дайнърс клуб България

Разстреляха съпругa на „Мис България“ (обзор) Наталия Гуркова разбра за екзекуцията в София

Доналд Тръмп пред ООН: ОПЕК продължава да ограбва света САЩ защитават тези държави напразно, заяви американският президент

Радосвет Радев, председател на БСК: На всяка фирма се пада по един чиновник Държавата да не се меси в хляба

Страните участници в многонационалното учение „Black Sea/Balkan Regional Exercises 2019“ се събраха в София

Социалният министър: Правят измами с пенсиите Отпадането на тавана е въпрос на справедливост

Тръмп отказа среща с президента на Иран

Мая Манолова: Новата наредба на МРРБ не решава изцяло проблема с високите и несправедливи сметки за вода

Мъж от ямболско село е починал от западнонилска треска

1027 души са подали заявления за помощи за отопление в Търново

Казаци си пожелаха здравна служба за юбилей

Нова здравна служба си пожелаха староверците от варненското село Казашко, които отпразнуваха вчера Нова година с традиционния ритуал “Сурваки”. Жени от местния хор, начело с кметицата атаман Гергана Иванова, от сутринта обикаляха домовете с песен на уста. В дворовете ръсеха царевица и ечемик с пожеланието “Сею, вею, посеваю, с Новым годом поздравляю”. “Това е нашето коледуване, но вместо да се сурвакаме с дрянови клонки, пръскаме жито с послание към Богородица за плодородие”, обясни Иванова.

Преди 15 години, когато поела управлението на Казашко, тя възродила женския хор, в който през 60-те години на миналия век пеели 40 ставоверки. Сега хористките са 10, но не пропускат празник. “Времената се менят, селото вече е пълно с млади и модерни хора. Брадатите казаци са на изчезване, остана ни само 95-годишният дядо Кузма Григоров. Затова е важно да съхраним традициите и да ги предадем на следващото поколение”, разказва кметицата, докато приема поздрави от поредните домакини, отрупали трапезата с плачинда (баница – б.р.), холодец (желирана пача) и голубци (сарми).

Новата година е юбилейна за Казашко. През август 400-те жители ще отбележат 110 г. от деня, в който край брега на Варненското езеро се заселил първият прокуден от родината донски казак Матвей Русов. 3 г. по-късно с царски указ селището било наречено Казашка река, а от 1952 г. носи днешното си име. Близо половин век староверците живеели в уединение и не допускали смесени бракове. “Днес такива ограничения няма, но няма миграция към града – къщи в селото не се продават, макар че има чужденци мераклии да купуват имоти тук”, поясни кметицата.

Тя и съселяните се надяват община Варна да им отпусне 30 000 лв., за да стегнат здравната служба в центъра. Заради окаяния вид от 2 г. в Казашко няма личен лекар и се налага хората пътуват до Варна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.