Главният секретар на МВР Младен Маринов пред “Труд” за задържания за бомбата на мача: Важно е, че стигнахме до конкретен човек, за да се види лицето на злото

Веселин Маринов: Жената до мен в момента е жената на живота ми

Петър Москов: Започвам да работя за дясно консервативно обединение

Пламен Георгиев: Имаше поискване на подкупа много преди да бъде даден на Иванчева Обадили са се още нови свидетели по случая

Колко струва жена преди век? Как гласуват депутатите, защо поскъпва хлябът според вестниците преди 100 години

Пожари изпепелиха кола, каравана и инструменти Пожарникари спасиха от пламъците къща

Спасиха мечета в Доспатско

Да се завърнеш в твоята смарт къща… Какво е “умен дом” и какви са ползите от него?

Калфин: ОЛАФ трябва да работи заедно с европейския прокурор

Почина най-възрастният човек на света – 117-годишната японка Наби Таджима

Доброволци радват хора в беда Момче с церебрална парализа получи инвалидни количка и стол

Кога адвокатите четат Библията?

Скутер с повече мощ и стил С литър бензин се изминават 48 км

Над половината българи очакват напрежението между Запада и Русия да расте Бележат съществен ръст антизападните настроения

Задържаха 35-годишен мъж, изнасилил 4-годишно дете

Казаци си пожелаха здравна служба за юбилей

Нова здравна служба си пожелаха староверците от варненското село Казашко, които отпразнуваха вчера Нова година с традиционния ритуал “Сурваки”. Жени от местния хор, начело с кметицата атаман Гергана Иванова, от сутринта обикаляха домовете с песен на уста. В дворовете ръсеха царевица и ечемик с пожеланието “Сею, вею, посеваю, с Новым годом поздравляю”. “Това е нашето коледуване, но вместо да се сурвакаме с дрянови клонки, пръскаме жито с послание към Богородица за плодородие”, обясни Иванова.

Преди 15 години, когато поела управлението на Казашко, тя възродила женския хор, в който през 60-те години на миналия век пеели 40 ставоверки. Сега хористките са 10, но не пропускат празник. “Времената се менят, селото вече е пълно с млади и модерни хора. Брадатите казаци са на изчезване, остана ни само 95-годишният дядо Кузма Григоров. Затова е важно да съхраним традициите и да ги предадем на следващото поколение”, разказва кметицата, докато приема поздрави от поредните домакини, отрупали трапезата с плачинда (баница – б.р.), холодец (желирана пача) и голубци (сарми).

Новата година е юбилейна за Казашко. През август 400-те жители ще отбележат 110 г. от деня, в който край брега на Варненското езеро се заселил първият прокуден от родината донски казак Матвей Русов. 3 г. по-късно с царски указ селището било наречено Казашка река, а от 1952 г. носи днешното си име. Близо половин век староверците живеели в уединение и не допускали смесени бракове. “Днес такива ограничения няма, но няма миграция към града – къщи в селото не се продават, макар че има чужденци мераклии да купуват имоти тук”, поясни кметицата.

Тя и съселяните се надяват община Варна да им отпусне 30 000 лв., за да стегнат здравната служба в центъра. Заради окаяния вид от 2 г. в Казашко няма личен лекар и се налага хората пътуват до Варна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.