Кристиан Вигенин: Действията на БАБХ и Министерство на земеделието в Шарково са незаконни Всеки следващ ден води отговорността към министър- председателя

БНБ с нови правила за заеми към свързани фирми Докладват вътрешните експозиции

Пресконференцията на Тръмп и Путин в Хелзинки (СТЕНОГРАМА)

Самоубийствата у нас намаляват Двама души на ден посягат на живота си

Шест години майсторят олтара в манастира “Свети Йоан Бигорски” Защо Македония трябва да е следващата ви дестинация?

КС решава на 27 юли за Истанбулската конвенция Множество неправителствени организации са в подкрепа

Еврокомисарят по безопасност на храните: Евтаназията на заразените животни е единственият начин да се овладее ситуацията с чумата Брюксел ще покрие 75% от разходите по компенсирането на собствениците на умъртвени животни

Столичната „Топлофикация“ със 100 млн. лв. дълг “Булгаргаз” се кани да събира задълженията принудително

Делио Роси заложи на 11-те от мача в Лихтенщайн

Домашен арест за сина на Пелов Владимир Стефанов бе задържан с още 4 души

Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация: 5000 души ще изливат козе мляко утре пред Министерски съвет

92-годишна дряновка хвърли от терасата 25 000 лева дар за ало измамници Бабата "изгоряла" по схемата „съдействие на полицията"

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 18 юли 2018

Доналд Тръмп заяви, че срещата му с Владимир Путин е преминала по-добре от срещата на върха в НАТО

Дават на съд 25-годишен за убийството на 7-годишната Дамла в Момчилград

Казаци си пожелаха здравна служба за юбилей

Нова здравна служба си пожелаха староверците от варненското село Казашко, които отпразнуваха вчера Нова година с традиционния ритуал “Сурваки”. Жени от местния хор, начело с кметицата атаман Гергана Иванова, от сутринта обикаляха домовете с песен на уста. В дворовете ръсеха царевица и ечемик с пожеланието “Сею, вею, посеваю, с Новым годом поздравляю”. “Това е нашето коледуване, но вместо да се сурвакаме с дрянови клонки, пръскаме жито с послание към Богородица за плодородие”, обясни Иванова.

Преди 15 години, когато поела управлението на Казашко, тя възродила женския хор, в който през 60-те години на миналия век пеели 40 ставоверки. Сега хористките са 10, но не пропускат празник. “Времената се менят, селото вече е пълно с млади и модерни хора. Брадатите казаци са на изчезване, остана ни само 95-годишният дядо Кузма Григоров. Затова е важно да съхраним традициите и да ги предадем на следващото поколение”, разказва кметицата, докато приема поздрави от поредните домакини, отрупали трапезата с плачинда (баница – б.р.), холодец (желирана пача) и голубци (сарми).

Новата година е юбилейна за Казашко. През август 400-те жители ще отбележат 110 г. от деня, в който край брега на Варненското езеро се заселил първият прокуден от родината донски казак Матвей Русов. 3 г. по-късно с царски указ селището било наречено Казашка река, а от 1952 г. носи днешното си име. Близо половин век староверците живеели в уединение и не допускали смесени бракове. “Днес такива ограничения няма, но няма миграция към града – къщи в селото не се продават, макар че има чужденци мераклии да купуват имоти тук”, поясни кметицата.

Тя и съселяните се надяват община Варна да им отпусне 30 000 лв., за да стегнат здравната служба в центъра. Заради окаяния вид от 2 г. в Казашко няма личен лекар и се налага хората пътуват до Варна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.