Капитан Собаджиев иска да лежи в български затвор

Българският капитан Светлозар Собаджиев, който лежи в панамския затвор Ла Хоя, е подал искане до местните власти за трансфер в България. Това съобщи председателят на Асоциацията на капитаните в България Димитър Димитров. Той разясни, че това е често срещана практика заради пренаселеността на техните затвори.

Кап. Собаджиев бе задържан на 28 март 2011 г. в Кристобал, когато на управлявания от него холандски кораб “Маас Трейдър” са открити 169 кг кокаин. Целият екипаж без капитана бе освободен, а собствениците на кораба и на товара дори не бяха разпитани. Българинът нееднократно заявяваше, че няма нищо общо с наркотика. Разследването не откри пряка връзка между него и пратката, но той пострада защото по принцип капитанът носи отговорност за всичко, което се случва на плавателния съд.

Кап. Собаджиев лежа над 3 години в затвора без присъда, при изключително тежки условия. Той не бе разпитван повече от година заради липса на лицензиран преводач. Едва през миналата година панамският съд го осъди на 6 години и 8 месеца лишаване от свобода. Тогава от Асоциацията на капитаните обявиха, че българинът е осъден само защото трябва да има някой наказан, тъй като минималният срок лишаване от свобода при наркотрафик в Панама е 10 години. След приспадането на дългия престой в ареста, до края на присъдата му остават 3 г., които кап. Собаджиев иска да излежи в България.

Процедурата по преместването изисква одобрение от правосъдното министерство на Панама и изпращане на писмо до българското посолство в Мексико, където е най-близката българска дипломатическа мисия. Посланикът препраща документите до българското външно министерство, което предава случая на главния прокурор.

Според Димитров не може да се прогнозира колко време ще отнеме процедурата по депортиране, защото всичко зависи от първоначалното одобрение от страна на панамските власти, а те нямали ясно разчетени срокове за произнасяне.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони