Любен Дилов: Учредихме нов съюз от партии Български демократичен център

“На 13 януари бе подписано политическо споразумение за учредяването на Политически съюз от партии – „Български демократичен център“. Учредителите са част от партиите, явили се в подобен съюз на изборите от 5 октомври, а именно – Политическа партия „Лидер“, Земеделски Народен Съюз, Български Демократичен съюз - Радикали, Съюзът на Свободните Демократи и Движение Гергьовден“, това заяви пред медии в парламента говорителят на БДЦ Любен Дилов - син.

„Партиите в новия политически съюз стоят плътно зад ПГ Български демократичен център и 14-те народни представители. Политическият съюз носи политическата отговорност за работата на нашите народни представители“, допълни Румен Йончев, депутат от ПГ БДЦ и председател на Земеделски народен съюз.

„Една от първите задачи на Политическия съюз „Български демократичен център“ е да отвори приемни в областните и градски центрове, където коалицията не успя да избере народни представители. Съюзът особено зорко ще следи да не се подменя волята на избирателите и ангажиментите на народните представители да се спазват“, заяви Дилов.

На 22 февруари 2015-а година БДЦ ще проведе общ форум, свикан на делегатски принцип от партиите учредителки, на който ще се обявят програмните намерения и как точно ще се явим на предстоящите местни и президентски избори, каза Петър Петров, народен представител от ПГ Български демократичен център и организационен секретар на Партия ЛИДЕР.

БДЦ се управлява от Политически съвет, включващ лидерите на политическите партии и ръководството на парламентарната група, който се председателства на ротационен принцип. Пръв председател на новия Политически Съвет е председателят на Движение Гергьовден, Драгомир Стефанов. 

Съюзът е отворен за присъединяването на други партии и неправителствени организации. Критериите за това присъединяване ще бъдат обсъждани и приети на форума на 22 февруари.

„Парламентарната група на БДЦ се състои от 14 души. Тя има собствен правилник за работа и ръководство, които е избрала и гласувала сама. Всички членове на парламентарната група декларираха, че остават в нея, независимо към коя политическа информация принадлежат. Подчертаваме това, за да разсеем слуховете, че това е една осиротяла парламентарна група, гравитираща около политически формации, различни от тези, които я вкараха в парламента. За нас има пълно покритие между предизборните ни заявления и сегашното поведение на групата“ , заяви Любен Дилов – син пред медиите в народното събрание.

„БДЦ е конструктивна опозиция на правителството и на парламентарното мнозинство. Парламентарното мнозинство ще получи нашата подкрепа, ако предприеме реформите, които и ние обещахме на нашите избиратели“, допълни Румен Йончев.

Партията „България без цензура“ очевидно има сериозни вътрешни проблеми. В кратък срок тя беше напусната от свои знакови лица и заместник-председатели. Не е наша работа да коментираме тези проблеми и за това – докато те не се решат – Български Демократичен Център престава да има каквото и да е било отношение към всяко нещо, казано от лидера на ББЦ. Не очакваме от г-н Бареков нищо друго, освен да продължава все така сериозно да изпълнява ангажиментите си към общите ни избиратели като български народен представител в Европейския парламент от Партията на консерваторите и реформистите.

В момента Политическият съвет на БДЦ се занимава усилено с подготовка на законодателните актове, които бяха обявени за приоритетни сфери на интерес и създава експертни екипи в полза на депутатите. Очаквайте изключително интересни и иновативни предложения в областта на изборното законодателство, сигурността, здравеопазването и образованието. Важни поправки в Закона за енергетиката, Закона за опазване на културните ценности, Закона за ДОД на физическите лица и други, за които ще ви информираме допълнително, заяви Любен Дилов - син.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини