Гръцкия студент, прегазил Катя на спирка в Пловдив, се призна за виновен

Гръцкия студент Христос Боскос, който на 19 май миналата година прегази на спирка в Пловдив ученичката от ЕГ "Иван Вазов" Катерина Матеева, днес се призна за виновен. Това стана по време на започналото дело в Пловдивския районен съд.

"Признавам се за виновен, съжалявам много за случилото се, бих искал да върна времето назад", каза обвиняемият в съдебната зала, цитиран от Дарик.

Вторият участник в пътния инцидент - Васил Калев, не се призна за виновен и пожела съдът да разпита съпругата му Борислава Калева, която е пътувала с него в момента на катастрофата от 19 май. Тя заяви, че „Мерцедес"-ът им се е движил бавно и е спрял в средата на кръстовището, за да направи ляв завой, когато усетили разтърсване и чули силен трясък.

Пострадалата Катерина Матеева също присъства на заседанието заедно със своите родители. Неин адвокат е Татяна Каменова, която заяви, че Катя все още се възстановява и й предстоят още операции, тъй като единият крак на момичето не зараства.

Чрез своя адвокат Катерина Матеева предяви граждански иск в размер на 12 569 лв. към двамата шофьори.

Делото бе отложено за 24 февруари от 10:00 часа заради изслушването на тройната автотехническа експертиза. Днес тя не бе прочетена поради заболяване на вещото лице, което представи болничен лист.

Според обвинението Боскос и Калев са нарушили правилата за движение и по непредпазливост са причинили на Катерина комплексна средна телесна повреда.

И двамата шофьори са нарушили четири текста от Закона за движение по пътищата, сочат данните от експертизата, назначена от Районната прокуратура. Записът от единствената камера, заснела инцидента, показа, че Боскос преминал през кръстовището на ул. „Победа" и „Полк. Сава Муткуров" на червен светофар.

Четворната автотехническа експертиза пък доказа, че младежът е „летял" със своя спортен „Нисан" с 98 км/ч.

Максималното наказание, което предвижда Закона за това престъпление, е 3 години лишаване от свобода или пробация, обясни прокурорът Живко Пенев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони