Алпинисти обезопасяват хълма Трапезица в Търново

Алпинисти обезопасяват хълма Трапезица във Велико Търново. Акцията е по инициатива на Областната управа и кмета на старата столица Даниел Панов. Мерките са предприети заради проблеми по източния склон на местността, където непрекъснато се сипят камъни. Освен скални отломки, падат и парчета от средновековния царски дворец на Асеневци, разкрит преди няколко години от археолога проф. Константин Тотев. Отломъците са сериозна заплаха за преминаващите автомобили по пътя за архитектурния резерват Арбанаси и Горна Оряховица.

Обезопасяването на хълма и откъртването на опасните отломки, които застрашително са надвиснали и над къщи от квартал "Асенов", трябваше да стартира в четвъртък. Експертите по скали и катерене обаче решиха само да набележат основните места за дейност и откъде точно да се спуснат. Операцията се оказа много рискована заради отвесните зъбери.

"Скалите са труднодостъпни, а освен това ще се наложи и движението по пътното трасе да бъде спряно, защото дейността ще е опасна за преминаващите коли", обясниха организаторите на акцията.

Рискованата операция ще бъде извършена в петък. Почистването е и заради новия проект за реставрация на Трапезица. Основният обект за възстановяване там е царският дворец на Асеневци. Градоначалникът Даниел Панов и директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов заедно с архитекти огледаха хълма. Специалистите обмислят маршрут, с който да свържат всички забележителности на Трапезица със станцията на зъбчатата железница, покрития музей и реставрираната Южна кула. Стойността на разработката е за около 1,5 млн. лв, а парите се чакат от държавния бюджет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони