Мобилните телефони стават гидове в Търново

Мобилните телефони със съвременни операционни системи, GPS-локация и интернет ще изпълняват функцията и на екскурзоводи във Велико Търново. За тях вече е достъпна пълната версия на дигитално приложение, което създава туристически маршрути, показва всяка една забележителност и дори чете беседи на няколко езика.

"Приложението е част от световен електронен наръчник. То включва безлатна и платена версия. В първата само са посочени забележителностите и как да се стигне до тях. При платения вариант обаче срещу 5 лева еднократно към месечната сметка за телефон, туристът може да слуша беседи на български и английски език, да се движи по триизмерна карта и да бъде наставляван от умния екскурзовод къде точно да отиде", обясняват запознати със системата.

Мобилното приложение е дело на Института по информатика и математика към БАН, заедно с Института по автоматизация на Унгарската академия на науките. То бе разработено по време на кампанията "Велико Търново - европейска столица на културата 2019". "Програмата съдържа данни и за най-популярните туристически обекти в архитектурния резерват Арбанаси", казват още музейни работници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони