Риск от поскъпване на водата в Търговище заради държавни реформи

Търговище може да загуби собствеността върху водопровода от язовир Тича и това да доведе до поскъпване на водата. Това предупреди управителят на местното "ВиК" Теодор Гуров. Градът се снабдява с вода от язовира, който е на шуменска територия. Водопроводът минава покрай техни села, но захранва само Търговище.

По негова информация след изменения в Закона за водите активите на дружествата в Шумен и Преслав стават общински, но тези на Търговище се планирало да са държавни и можело да се дадат за управление на водоснабдителното дружество в Шумен, което било във фактически фалит.

Освен че било икономически неизгодно за търговищенци, това щяло да бъде и несправедливо, смятат от местното "ВиК". По тази причина кметът на Търговище д-р Красимир Мирев не подписвал протоколите за резпределение на собствеността с регионалното министество.

Проблемът се дискутирал от месеци насам неуспешно с МРР. Ако не се намерело справедливо решение, не било изключено да се стигне до протести.

Шефът на "ВиК" Гяуров припомни, че спорното трасе е изградено през 1979г. за нуждите на Търговище. Част от парите за това били дарени от Нюйоркския митрополит Андрей, а други били извадени от държавата.

По данни на дружеството и сега в Търговище се плаща по-скъпа вода от реалната, защото областният център поемал част от себестойността на течността в общините Омуртаг и Антоново, където тя стигала и над 4 лв., докато стойността за най-големия град била към 1,20 лв. Потребителите обаче плащат по 1,70 лв. без ДДС. Отделно се начисляват такси за канал и пречистване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони