"Звезден ромол" на прочути роми за Бангу Василий

"Колко знаем за първия преводач на "Под игото" на немски, градешчанина Атанас Димитров, завършил философия в Йена; къде да прочетем за уникалния бас на Берлинската опера Иван Хаджикостов; не забравихме ли вече гениалния композитор на цигански песни Йордан Русчев /Данко/...Как се живее в толкова омраза! В толкова несправедливост, която с всеки ден отписва ромите от вековното им място в достойните страници на българската история, в златните анали на националната ни култура! Какво посяваме в душите на своите деца..." - това е написал ромският творец и журналист от Сливен Васил Чапразов в послеслова си на интригуващия сборник, който е съставил от портрети на известни по света и у нас роми-творци.

"Звезден ромол" е заглавието на луксозното издание от 110 страници, с ценен документален материал, снимки, интервюта, рецензии и свидетелски разкази за човешките истории и творчески върхове на 17 даровити, доказани с делата си роми от недалечното минало или наши съвременници. Случайно или не, книгата се появи точно преди Бангу Василий - символична антитеза на "враждебността, на политически изгодното антиромско говорене".

Ценителите приеха сборника като подарък. Той обаче е и за тези, които страдат от дефицит на паметта или пък просто не знаят кой е "музикантът-епоха" Рамадан Лолов, кой е бившата първа цигурка на "Софийски солисти" Георги Калайджиев - сега университетски преподавател в Германия, кой е виртуозът Ангел Тичалиев, обиколил с колегите си от духов оркестър "Карандила" 20 държави на четири континента, поетът Йордан Янков, автор на 300 текста по музика на Зорница Попова или пък Иван Кремов, Матю Добрев, Младен Малаков, Сашо Касиянов и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура