Шведи раздадоха на германците билети за вкъщи

На 22 юни 2018 да почерпят

Отказаха електрическа количка на диабетик с байпас и без крака – ръцете му били здрави

Мелания Тръмп посети деца на имигранти в център на границата с Мексико

Доналд Тръмп: Пълната денуклеаризация на КНДР вече е започнала

80 деца без училищен покрив заради некачествен строеж Родители на протест, община Варна сезира прокуратурата

Димитър Данчев: За какви чужди инвеститори говорят управляващите, като не осигуряват нормални условия да функционира една индустриална зона?

Конфискуват имоти на избягали бандити В ЕС са иззети само 1,1% от всички приходи от престъпна дейност

Пожар край Пловдив изпепели стотици декари житни блокове

Вируси може да създават условия за появата на болестта на Алцхаймер

Четири хеликоптера извозваха туристи, блокирани на швейцарски връх заради авария на лифт

Полиците „Каско“ може да поскъпнат

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 22 юни 2018

Съдът отхвърли иска на „Антикорупция“ за отнемане на 3,6 млн. лв. от осъдения до живот Георги Вълев Делото е било прекратено, защото проверката на КПКОНПИ продължила повече от 10 месеца

Уволниха директорка заради скандална торта (обзор)

Музеят в Павликени прибра древни римски плочи изровени от земеделци

Историци иззеха две уникални надгробни плочи от римско време, които са открити случайно от земеделци в землището на павликенското село Караисен. Мраморните находки вече са в Историческия музей в Павликени. Известно време те са били съхранявани в земеделската кооперация “Възраждане – 92”.

“На едната от плочите са изобразени две колони, между които има венец и конник. Предният десен крак на конника е стъпил върху олтар. Украсата с архитектурни композиции не е случайна. На нея вероятно е представено пренасянето на душите на покойника от земния към задгробния живот посредством конника”, обясняват историци, които изследват старините.

Те допълват, че под сцената се чете надпис на латински език, който започва с посвещение на подземните богове. Изписано е името “Публий Елий Герий”. “Той е бил ветеран от римската армия, който е удостоен със званието дупликарий, което означава, че е получил възнаграждение в двукратен размер, вероятно заради проявена в битка храброст”, разясняват археолози.

На другата надгробна плоча под полукръгъл свод с пластично оформени краища пък са изобразени бюстове на мъж, жена и между тях момиче. Под фигурите има посвещение на подземните богове. “Изсечено е името на Флавия Юлия, която е може би освободена робиня на Флавий Апоний. По всяка вероятност става дума за семейна гробница, в която са погребани трима души от едно семейство. Кои са поръчителите на паметника и каква е тяхната връзка с погребаните остава загадка”, допълват проучвателите.

Старинните плочи ще допълнят експозицията в музейния лапидариум. Културната институция разполага с находки от Павликени и селата Бутово, Караисен, Недан и Паскалевец.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.