Музеят в Павликени прибра древни римски плочи изровени от земеделци

Историци иззеха две уникални надгробни плочи от римско време, които са открити случайно от земеделци в землището на павликенското село Караисен. Мраморните находки вече са в Историческия музей в Павликени. Известно време те са били съхранявани в земеделската кооперация "Възраждане - 92".

"На едната от плочите са изобразени две колони, между които има венец и конник. Предният десен крак на конника е стъпил върху олтар. Украсата с архитектурни композиции не е случайна. На нея вероятно е представено пренасянето на душите на покойника от земния към задгробния живот посредством конника", обясняват историци, които изследват старините.

Те допълват, че под сцената се чете надпис на латински език, който започва с посвещение на подземните богове. Изписано е името "Публий Елий Герий". "Той е бил ветеран от римската армия, който е удостоен със званието дупликарий, което означава, че е получил възнаграждение в двукратен размер, вероятно заради проявена в битка храброст", разясняват археолози.

На другата надгробна плоча под полукръгъл свод с пластично оформени краища пък са изобразени бюстове на мъж, жена и между тях момиче. Под фигурите има посвещение на подземните богове. "Изсечено е името на Флавия Юлия, която е може би освободена робиня на Флавий Апоний. По всяка вероятност става дума за семейна гробница, в която са погребани трима души от едно семейство. Кои са поръчителите на паметника и каква е тяхната връзка с погребаните остава загадка", допълват проучвателите.

Старинните плочи ще допълнят експозицията в музейния лапидариум. Културната институция разполага с находки от Павликени и селата Бутово, Караисен, Недан и Паскалевец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони