В Гърция арестуваха рускиня, смятана за ключов свидетел за убийството на разследващата журналистка Дафне Галиция

Регионалният министър: Около 100 млн. лв. годишно се дават за запълване на дупки по пътищата

Симеон Втори бе специален гост на конференцията „Царе без царство, дипломати без дипломатически отношения“ в Мадрид (СНИМКИ)

Кои жени си купуват по пет вибратора?

Проф. Балтов: Предстои преструктуриране на “Пирогов” – сливане на клиники и увеличение на заплатите до 300 лв.

Арестуваха бус с контрабандни цигари за близо 200 000 лева в Търново Първият удар на полицията за тази година е с предотвратени щети, колкото за цялата 2017 година

Остава високо нивото на водата в карнобатското село Сърнево

Уволниха шефа на “Кеймбридж аналитика” заради злоупотреба с лични данни на потребители на Фейсбук

Турската полиция хвана българин с над 2 килограма кокаин, скрит в ауспуха на джип

Зукърбърг е извикан да даде показания в британския парламент заради скандала с личните данни на 50 млн. потребители

Джеймс Матис: Случаят “Скрипал” показва, че Русия е избрала да бъде стратегически противник

Мъж пострада при експлозия в град Остин

Лавров: Великобритания съзнателно е поела курс към разваляне на отношенията с Русия

Над 35 цивилни загинаха при ракетен огън от сирийски бунтовници в предградие на Дамаск

Експерт: Отровителят на Сергей Скрипал може да се намира и в Русия

Музеят в Павликени прибра древни римски плочи изровени от земеделци

Историци иззеха две уникални надгробни плочи от римско време, които са открити случайно от земеделци в землището на павликенското село Караисен. Мраморните находки вече са в Историческия музей в Павликени. Известно време те са били съхранявани в земеделската кооперация “Възраждане – 92”.

“На едната от плочите са изобразени две колони, между които има венец и конник. Предният десен крак на конника е стъпил върху олтар. Украсата с архитектурни композиции не е случайна. На нея вероятно е представено пренасянето на душите на покойника от земния към задгробния живот посредством конника”, обясняват историци, които изследват старините.

Те допълват, че под сцената се чете надпис на латински език, който започва с посвещение на подземните богове. Изписано е името “Публий Елий Герий”. “Той е бил ветеран от римската армия, който е удостоен със званието дупликарий, което означава, че е получил възнаграждение в двукратен размер, вероятно заради проявена в битка храброст”, разясняват археолози.

На другата надгробна плоча под полукръгъл свод с пластично оформени краища пък са изобразени бюстове на мъж, жена и между тях момиче. Под фигурите има посвещение на подземните богове. “Изсечено е името на Флавия Юлия, която е може би освободена робиня на Флавий Апоний. По всяка вероятност става дума за семейна гробница, в която са погребани трима души от едно семейство. Кои са поръчителите на паметника и каква е тяхната връзка с погребаните остава загадка”, допълват проучвателите.

Старинните плочи ще допълнят експозицията в музейния лапидариум. Културната институция разполага с находки от Павликени и селата Бутово, Караисен, Недан и Паскалевец.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.