На 25 март 2018 да почерпят

Умници и хубавици отпразнуваха появата на новия Playboy Със секси парти в софийска дискотека

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Каталуния, над 20 души са ранени

Наоми Кембъл ще получи наградата „Модна икона“

Нарко вакханалия в продължението на „Сикарио“ Изабела Монер е новото попълнение

Институтът за пътна безопасност пита: Колко сигнала са подадени за опасни пешеходните пътеки?

34 млн. лв. е похарчила държавата за защита в арбитражи Една българска и две чуждестранни кантори защитават България от исковете в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове

Меган Маркъл иска да има дете веднага след сватбата Убедила принц Хари да откаже цигарите

Най-големият в света круизен кораб пое на първия си курс

Строителството на оградата по границата с Мексико започва в понеделник

13 граничари отстранени от летище София Заплашени са от уволнение, разследва ги „Вътрешна сигурност” за саботаж

Отбелязваме „Часът на земята”, гасим осветлението за час

Масови протести с искане за по-строг контрол върху огнестрелните оръжия в САЩ

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 25 март 2018

Макрон свика извънредно Съвета за национална сигурност

Правната комисия одобри освобождаването на Мартин Гунев от БНБ

Комисията по правни въпроси към 43-ото Народното събрание единодушно одобри освобождаването от длъжност подуправителя на Българската народна банка Цветан Гунев, предаде БГНЕС.

Проекторешението на Цветан Цветанов бе подкрепено от правната комисия и негови колеги от ГЕРБ, с което Гунев се освобождава от поста си в БНБ.

Възможността за подобно освобождаване на член на независим орган като БНБ е заложена в чл. 14 на Закона за БНБ. В него е записано, че НС може да прекрати предсрочно правомощията на член на управителния съвет на БНБ ако той е във фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си за повече от 6 месеца или ако е признат за виновен за съществено нарушение на служебните задължения.

В мотивите на проекторешението на Цветан Цветанов е записано, че към момента Цветан Гунев има повдигнати обвинения за действия, извършени като подуправител ръководещ управление “Банков надзор”, като с решение на Софийския апелативен съд той е отстранен окончателно от длъжност на 11 декември 2014 година, тъй като с присъствието си в банката би могъл да възпрепятства провежданото разследване.

Друг мотив посочен от ГЕРБ е, че от средата на месец юни миналата година Гунев фактически не изпълнява правомощията си на подуправител, тъй като след образуваното срещу него досъдебно производство Гунев излиза в отпуск до приключването на процесуалните действия.

“Установено е, че при изпълнението на функциите си на подуправител, ръководещ “Банков надзор”, Цветан Гунев не е приложил следващите се надзорни мерки спрямо Корпоративна търговска банка за констатирани нарушения и нередности в дейността й, изготвяните доклади не отразяват реалното състояние на КТБ, не е упражняван надлежен контрол върху дейността на служителите в повереното му управление и е поддържал със собствениците на банката отношения, несъответни на изпълняваните от него надзорни функции”, пише още в мотивите.

Без дебати и без присъствието на вносителя Цветанов или представители на БНБ, проекторешението бе прието единодушно от всички присъстващи на заседанието членове на правната комисия. Освобождаването на Гунев ще стане окончателен факт след неговото приемане в пленарната зала от Народното събрание.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.