ВСС ще бори вредоносни програми, извадили от строя ИТ-системи в съдилищата

Висшият съдебен съвет създаде Междуведомствен съвет за информационна сигурност в органите на съдебната власт (МСИС), съобщиха от Комисията „Публична комуникация” към ВСС за "Фокус". В състава му влизат експерти от администрацията на Висшия съдебен съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и Прокуратурата на Република България.

Мотивите за създаване на Междуведомствения съвет са констатираните резултати през месеците ноември и декември 2014 г., когато чрез вредоносни програми бяха извадени от строя различни ИТ-системи в някои съдилища. Въпреки създаденият кризисен щаб ад-хок, възникналата ситуация показа че има слабости в подготовката на ИТ-специалисти, работещи в органите на съдебната власт и не всички ИТ-кадри действат адекватно, не са компетентни и трябва да се засилят мерките за сигурност. Друга причина е липса на единни вътрешни правила за информационна сигурност.

Първата задача на Междуведомственият съвет е да изготви вътрешни правила за информационна сигурност на системите в органите на съдебната власт, в срок до края на януари 2015 г., които да предложи на КПКИТС и КПВ, за утвърждаване от ВСС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини