Проф. Кантарджиев: В момента няма грипна епидемия в България

Няма грипна епидемия в момента у нас, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния центъра за заразни и паразитни болести, пред "Фокус".

„Три са начините да се докаже има ли епидемия или увеличена заболеваемост. Първият начин е проявата у хората – когато не кашлят в градския транспорт и няма опашки в аптеките, значи няма грипна епидемия. Вторият начин е наблюдение на всички пациенти, които се обръщат за лекарска помощ със симптоми на грип. За това нещо работят 100 души ежедневно. Това са всички РЗИ-та, които съобщават в Националния център и тук се прави анализ за тази седмица колко души са отишли на лекар със симптоми на грип”, обясни проф. Кантарджиев. По думите му това изследване се прави от години и то е най-сигурното, за да се знае има ли повишена заболеваемост или няма.

„Третото нещо е всички тежко болни, които са със съмнения и симптоми за грип, се изследват в Националната референтна лаборатория и се доказва дали има щамове. Когато има грипна епидемия, едно 70% от случаите, които са изпратени са с грип”, поясни проф. Кантарджиев. Той посочи, че в момента това са по-малко от 10% от тези изпратени случаи. „Това означава, че сега не можем да говорим за увеличена заболеваемост и грипна епидемия”, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини