На 27 май 2018 да почерпят

Велик Бейл и комични вратарски грешки – “Реал” отново е футболният крал на Европа Кралският клуб спечели финала срещу "Ливърпул" с 3:1

Най-високият човек в историята

Съюзът на колекционерите в България: Сбогом, Маестро Светлин Русев!

Нападение срещу център на “Белите каски” в Сирия, петима спасители са убити

Швеция тества електрически път Участъкът от 2 км е първият по рода си в света

ОПЕК и Русия се договарят да увеличат добива на петрол

Израелски военен, ранен на Западния бряг, почина в болница

Вирусът Нипа – новата Ебола СЗО го постави в Топ 10 на най-опасните патогени

Шофьорът на камиона, в който бяха открити 191 кг хероин, остава в ареста

Съобщенията от институциите да са само на роден език, предлагат патриотите

30 годишен бургазлия се хвърли от 7 етаж

Акция „Бира за смет“ чисти плажа Срещу 100 кенчета кехлибарена течност доброволци събраха 2 тона боклук

Пиян съсипа картина в известна московска галерия

Рибарските семейства почерпени с чорба, малка мастика и сладолед

Закриват ТЕЛК, ще ни освидетелстват доктори с лиценз

ТЕЛК комисиите ще се закрият, а лицензирани лекари със специалност и определен стаж ще освидетелстват пациентите. Това е идея, по която работим с Министерството на труда и социалната политика, съобщи здравният министър д-р Петър Москов. Описаната практика била част от европейския опит в държави като Хърватия, Испания, Холандия и Германия.

„Няма причина лицензиран лекар, който може да диагностицира и проследява вашето заболяване, да не може да даде експертиза до каква степен то ви е инвалидизирало”, аргументира се пред „Труд” д-р Москов. Той подчерта, че в момента за оценка от някои ТЕЛК (като очната) се чака по една-две години като така се трупат опашки и се акумулира корупция. А в случаите, при които човек няма едно око, ръка или крак, той няма да се явява за преосвидетелстване всяка година, за да установят специалистите, че примерно не му е „пораснал” нов крайник.

Министърът посочи още, че е логично „здравните вноски да отиват директно за дейност – за медикаменти, консумативи и за заплати на специалистите, които лекуват”. А режийните да се плащат от собственика на лечебното заведение: ако то е общинско – от общината, ако е държавно – от държавата, ако е частно – от частния инвеститор. Той даде пример как болница в Пловдив от 4 милиона лева стопански разходи платила 3 милиона за външни услуги. В същото време директор на болница пък заложил 4000 лв. средна работна заплата във финансов план, който той няма да изпълнява.

„Пет болници, въпреки че са имали задължения и Министерството на финансите не е разрешило, са държали пари в КТБ. Става дума за суми от по 5 млн., 7 млн. и 9 млн. лева”, каза министърът, но не пожела да ги назове. За стореното директорите им ще получат административни санкции.

През пролетта пък ще стартира електронна борса за медикаменти, от която ще купуват лечебните заведения. В момента лекарства на болниците доставяли само 4 фирми при 200 с това право. „Ако тези 4 големи компании държат да останат на пазара, ще трябва да се държат като малките”, заяви Москов. При въвеждането на електронната борса в Италия само за година разходите са намалели с 18%.

Д-р Москов обясни още една готвена промяна – НЗОК да плаща за лечението на заболяване, а не за лекарства. “Т.е. ако една, две или три групи медикаменти са необходими за лечение на вашето кръвно или гастрит, те ще бъдат 100% покрити. А ако болен иска по-модерна терапия, ще доплаща за нея”, каза още министърът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.