В бандата „Кулишева“ - сестра, двама братя, син и съпруг (Обзор)

В бандата за поръчкови убийства, разбита преди ден, освен Мила Георгиева - доведена дъщеря на бившия шеф на Агенция „Митници Христо Кулишев, са задържани и други членове на семейство й. Зад решетките са прибрани доведеният й брат и син на Кулишев - Максим, биологичният й брат Ангел Ангелов и съпругът й Михаил Георгиев. Издирва синът им Мартин.

Според прокуратурата участници в бандата са още шестима мъже, един от които се укрива.

„Ръководители на групата са Мила Георгиева и синът й", обясни шефката на спецапелативната прокуратурата Даниела Попова. Те били съпричастни към три поръчкови опита за убийство (виж долу), за палежи, побоища и разпространение на дрога. По думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров имало данни дори, че бандата, добила известност и като бандата „Кулишева", е имала общ престъпен бизнес със сръбски наркоклан.

При обиските в къщата на столичната ул. „Владимир Димитров-Майстора" в кв. „Бояна" в сряда спецченгетата открили куп веществени доказателства. Натъкнали се на специално изграден тайник със скрити в него пушки, пистолети и боеприпаси. При претъсването били открити и наркотици, по-голяма част от които марихуана. Според някои медии синът на Мила - Мартин, познат с прякорите Джито, Малкия Митьо Очите и Белия, се занимавал именно с наркотрафик. „Нямаме данни дали той в момента се намира в страната или я е напуснал", обясни прокурор Попова вчера. От думите й се разпра, че причина да бъдат поръчвани убийства били влошени бизнес отношения. „Свързани донякъде с легален, донякъде с нелегален бизнес", обясни тя. В спецпрокуратурата срещу Мила има и друго разследване за ДДС измами.

Започнали да се самоизбиват

До разбиване на бандата „Кулишева" се стигнало, след като наскоро разследващите получили „достоверна информация", че от хора в групата е взето решение да се оттърват от други участници в нея. „Причините за това решение са прозаични. Някой пречил в бизнеса или допринесъл за недобри търговски отношения", обясни прокурор Даниела Попова. Мишените били хора, които гравитирали около Мила Георгиева и сина й. Кои са те обаче от прокуратурата отказаха да съобщят. Разбра се обаче, че обвинението разполага с петима свидетели, четирима от които вече са разпитани пред съдия. Един от тях бил нарочен за мишена, но сам отишъл й разказал това. „Свидетели очертават ясно структурата на групата и йерархичната й зависимост", каза прокурор Попова.

Отговарят за три опита за убийство

Разследващите започнали да работят по бандата „Кулишева" през пролетта на 2014 г. след като била открита стрелба по джипа на Тихомир Дочев-Мравката. Тогава стрелецът го издебнал и натиснал спусъка в столичния кв. „Бояна", където живеят Мила и Мартин. Мравката стана известен покрай делото за убийството на боса от СИК Милчо Бонев-Бай Миле, по което бе подъсдим, а по-късно и оправдан. Според прокуратурата стрелбата е била организирана по поръчка на бандата „Кулишева".

На сметката й разследващите са записали и опита за убийство на Георги Семерджиев-Жоро Шопа, считан за дясна ръка на обявения за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо. Жоро Шопа бе прострелян с три куршума през юни м.г. пред хотела му „Мег Лозенец" на столичната ул. „Крум Попов" и по чудо оцеля.

Според прокуратурата бандата стои и зад взрива, поставен на паркинг в Слънчев бряг, където паркирал соченият за Радослав Бързанов-Радо Слънцето. Той е разследван за участие в наказателната бригада на сочения за наркобос Христофорос Аманатидис-Таки.
Разследващите разполагали и с данни, че хората на Мила са извършители и на едно убийство. За този случай обаче все още няма доказателства и повдигнати обвинения.
В събота прокуратурата ще поиска постоянен арест за осмината задържани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право