Девети път отлагат старта на делото за източването на „САПАРД“

За девети път делото за източването на 13 млн. лв от САПАРД не можа да тръгне в спецсъда. Този път причина за това стана внезапно заболяване на адвокат Петър Спасов, който защитава подсъдимия Иван Иванов. Въпреки че ден по-рано той се яви в съда по другото дело от аферата „САПАРД" - за изпирането на 13-те млн. лв., клиентът му представи болничен лист, че е с бронхит.

По процеса подсъдимите са осем. Сочен за мозък на престъпната схема е бизнесменът Марио Николов. Според обвинението чрез негови фирми и субсидия от САПАРД били купувани стари машини, фактурирани като нови.

Делото, което стартира след сигнал от ОЛАФ влезе в съда през 2008 г. Две години по-късно Николов получи 12 г. затвор. Апелативният съд обаче отмени присъдата и върна разследването на прокуратурата. А тя внесе отново делото, този път в спецсъда.

Първото заседание бе насрочено за 23 януари м.г. Тогава се оказа, че четирима от подсъдимите са нередовно призовани. Следващия път, на 26 февруари м.г., отново не бе даден ход на процеса, понеже други двама подсъдими не успели да организират защитата си. Оттогава процесът е насрочван още три пъти и по различни причини е отлаган. Когато най-сетне делото тръгна съдията Пламен Панайотов си направи отвод, защото се произнасял по доказателства, свързани с делото. Така процесът пое колежката му Мария Кавракова, насрочвайки го за 1 август. Тогава спънка се оказа отново нередовното призоваване на част от подсъдимите. Същата бе причината за отлагането на старта и на 3 октомври м.г. На следващото заседание, насрочено за ноември м.г. се разбра, че двама от подсъдимите не са получили обвинителните си актове. Така се стигна до заседанието от вчера, което също не се гледа.

Междувременно в застой е и процеса за изпирането на милионите.

През 2010 г. по него Николов бе осъден на първа инстанция на 10 г. затвор. По-късно апелативният съд го оправда, а изненадващо прокуратурата отказа да протестира. Впоследствие, по настояване на главния прокурор ВКС възобнови делото и то започна отново в апелативния съд. Сега обаче края му не се вижда, тъй като вече няколко пъти се отлага видеоразпит на двама германци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право