САЩ пращат експерт да ни напише план за енергийното бъдеще

САЩ ще изпратят енергиен експерт, който да работи с Министерството на енергетиката за подготовката на план какво да е енергийното бъдеще на България. Това е един от резултатите от посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери в България.

„Знам, че много хора се притесняват какво ще стане след спирането на „Южен поток". Разбираме ви и искаме да ви помогнем да се изясни бъдещето заедно с партньорството на ЕС", каза държавният секретар. Той избегна директен отговор на въпроса дали САЩ ще отделят конкретни средства за енергетиката на България и само посочи, че американската Exim bank е един от инструментите.

Премиерът Бойко Борисов допълни, че на всички, включително на американците, е ясна позицията на българското правителство относно проучването и евентуален добив на шистов газ. Борисов отново каза, че има мораториум и той няма да бъде нарушен, докато не бъде открита технология, която да гарантира на 100% екологична чистота в района на най-плодородните ни земи.

„България наистина заслужава по-добра енергийна сигурност и по-добри цени", каза Кери и допълни, че „нашата надежда е, че Русия ще вземе различни решения от вече обявените, но ние от САЩ и Европа сме до България в справянето й с енергийните предизвикателства". Американският държавен секретар каза още, че с Борисов са обсъдени специфични мерки за подкрепа на енергийната независимост на България, но не даде подробности какви са те. Двамата са обсъдили още проекта за строеж на VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй", като Борисов припомни, че има създадена работна група, която анализира проекта, а Кери обясни в отговор на въпрос, че една от възможностите за финансиране на евентуалния бъдещ реактор е през Exim bank. Премиерът Борисов заяви също допълни, че е поискал от „Уестингхаус" да инвестира у нас, а с помощта на американската банка да бъде намерена финансово-икономическа схема, която „да не ни задължава да минаваме дефицита или да се дава гаранция за сметка на дълга".

Освен темата енергетика държавният секретар акцентира и на сигурността и отбраната. На няколко пъти той обяви, че Америка и България са били рамо до рамо в Афганистан, Ирак и на други горещи точки в света. Кери обеща САЩ да помогнат за модернизирането на българската армия. Преди дни военният министър Николай Ненчев заяви пред „Труд", че ще молим САЩ да осигурят изтребители, които да заместят съветските МиГ-29. Най-вероятно Вашингтон ще реши да ни даде ескадрила изтребители Ф-16, блок 15, „втора ръка". Държавният секретар обясни, че САЩ имат намерение да увеличат ученията на територията на България, което ще направи американското военно присъствие постоянно.

„Тук съм днес, за да кажа на всеки български гражданин ,че Америка е абсолютно ангажирана с просперитета, сигурността и здравето на всеки един от вас", допълни Кери.

Акцент в разговора между Борисов и Джон Кери е било и гарантирането на върховенството на закона у нас, като задължително условие за привличането на нови инвестиции, стана ясно от думите на държавния секретар на САЩ. „Без съмнение има големи възможности за инвестиции, но за целта трябва да се усили върховенството на закона и да се проведе съдебна реформа", каза той. Кери успокои, че нито една страна не е предпазена от корупция. „Тук, в България, не става дума само за укрепване на демокрация, а и за създаване на необходимия климат за инвестиции. Затова САЩ напълно подкрепя плановете на България за реформиране на съдебната система", подчерта Кери.

Акцент

Визите за българите, които посещават САЩ, най-вероятно скоро няма да отпаднат. Държавният секретар отговори, че за това има техническо изискване. То гласи, че отказаните визи трябва да са под 3% от общия брой на подадените заявления. За 2014 г. американското посолство е отказало на 15% на желаещите да посетят Америка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини