Белгийският премиер: Страхът трябва да смени лагера си

"Страхът трябва да смени лагера си", заяви в четвъртък белгийският премиер Шарл Мишел по време на широка антитерористична операция на полицията в много селища в страната. По-рано вечерта след престрелка бяха убити двама предполагаеми джихадисти.

"Това показва решимостта на белгийското правителство да се бори с тези, които искат да всяват страх. Страхът трябва да смени лагера си", каза Мишел, цитиран от говорителя си в края на кризисното заседание.

Министър-председателят потвърди, че в четвъртък е започнала активната фаза на голяма операция, която е резултат от няколкомесечно разследване и работа" каза говорителят му Фредерик Кодерлие пред АФП.

Операциите "са били насочени основно към млади хора, върнали се от региони, в които се водят бойни действия, и по-специално Сирия", каза той. Правителственият ръководител, министърът на вътрешните работи и правосъдният министър продължават да следят "минута по минута" операциите, които все още продължават малко преди полунощ 

Основната операция е проведена по-рано вечерта във Вервие (Verviers) в източната част на страната. Това e била група, "непосредствено готова да извърши големи атентати в Белгия", заяви по време на пресконференция един от заместниците на федералната прокуратура.

Заподозрените "откриха огън с бойно оръжие и пистолети", сред което и от марката "Калашников", каза той. Дори ранени и на земята, те продължаваха да стрелят. "Двама заподозрени загинаха, трети е задържан на място. Няма ранени случайно присъстващи или полицаи".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят