Гледат екстрадицията на Фриц Жоли Жоашен

Хасковският окръжен съд ще разгледа европейската заповед за арест срещу французина Фриц Жоли Жоашен, обвинен за участие в терористична група заедно с атентаторите от Париж, съобщи БГНЕС.

Срещу Фриц Жоли Жоашен има две европейски заповеди за арест. Едната е издадена през януари тази година от главния съд на Париж за тероризъм – участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове. Другата е издадена от прокуратурата във френския град Бобини по обвинение за отвличане на малолетния му син и извеждането му зад граница.

Втората Европейска заповед за арест срещу Фриц Жоли Жоашен е именно тази от Париж за тероризъм. На 13 януари Окръжният съд в Хасково остави французина в ареста с мярка за неотклонение "задържане под стража". Предстои на 16 януари в 15 часа съдът в Хасково да разгледа искането за екстрадиция. В случай на жалба или протест делото е насрочено за разглеждане пред Апелативен съд - Пловдив на 20 януари от 10:00 часа.

Жоашен потвърди пред съда, че са стари приятели с братята Куаши. Френският гражданин е контактувал с един от двамата братята, окървавили Париж преди седмица. "Контактите могат да бъдат вербални, както чухте в залата, той съобщи, че това са стари приятели и за техните действия той не би следвало и не би могъл да отговаря. Но каква е вината му, дали ще има обвинение, това е въпрос на френската държава", каза във вторник зам.-окръжният прокурор на Хасково Дарина Славова.

От своя страна адвокатът на Жоашен - Ради Радев, заяви, че притеснителното във втората европейска заповед за арест е, че става дума за участие в терористична мрежа. "Разбира се, това са твърдения, които трябва да се доказват", допълни Радев.

Фриц Жоли Жоашен, на 29 години, французин от хаитянски произход, бе задържан на ГКПП "Капитан Андреево" въз основа на Европейска заповед за арест (ЕЗА).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини