на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

ТЕЛК дава 56% инвалидност на напълно неподвижна жена заради неизрядна документация

Повече от две години 81-годишен мъж воюва с ТЕЛК. Причината – лекарската комисия в Козлодуй отказва да освидетелства болната му съпруга с по-висока степен на инвалидност. Потърпевшият подозира, че това се е случило, защото не е дал подкуп, съобщи bTV.

От своя страна медиците са категорични, че болната няма необходимите документи и трябва спешно да се лекува в болница.

През 2012 година Йордан Горанчовски внася документи в ТЕЛК за освидетелстване на съпругата си. „Направихме всичко, как си му е редът, епикризи от доктор, кои са я гледали, молба от личния лекар, моя молба”, изброи мъжът.

Дядото бил убеден, че комисията ще вземе присърце случая, тъй като жената почти обездвижена.

ТЕЛК обаче присъжда на Василка Горанчовска 54 процента инвалидност, тъй като по документи тя страда само от диабет и високо кръвно.

Недоволен, Йордан се жалва в Здравната инспекция.

Последвал нов отказ: „Идва един с брадичка, нито се представи да каже кой е, вземаш болната, ще я караш на Плевен за изследване или в София, за доказване на болестите, рекох, как я мислиш, да я сложа в чувал и за я закарам в болница, това е невъзможно, тя е жив труп, не ме интересува, тя трябва да мине за изследване, рекох – нема да я карам никъде, а той, че ще ме даде на прокурора, добре, дай ме на прокурора”.

Заради отказа, семейството е посетено от дознател и от представители на социалните служби, но данни за извършено престъпление от страна на дядо Йордан не са намерени. Междувременно ТЕЛК увеличава степента на увреждане на жената едва с два процента – от 54 на 56.

„Разбираш ли какво значи ужас бе, две години и половина аз не знам какво да правя вече”, откровен бе Йордан.

Мъжът с брадичката се оказва председателят на ТЕЛК-Козлодуй д-р Емил Гогошев. „Ние не работим като екстрасенсите, може би има, може би няма”, каза той..

Доктор Гогошев не отрича, че видимо състоянието на жената е доста тежко, но е необходима задължителна хоспитализация, за да се докажат и други заболявания, които липсват в досието: „По тая документация как аз ще дам по-висок процент инвалидизация, на практика това ще представлява документално престъпление. Крайно време е българинът да разбере, че не всичко, което е законосъобразно, е хуманно, и не всичко, което е хуманно е законосъобразно”.

По тази причина и НЕЛК отказва да уважи жалбата на дядо Йордан. Той признава, че ако има пари, ще съди лекарите.

Сега процедурата започва отначало, но лекарите се опасяват, че е твърде вероятно болната жена да не дочака края й, ако не бъде лекувана адекватно.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.