Жители на петричко село заплашват да демонтират жп релси, ако спрат влака им

Жителите на петричкото село Генерал Тодоров заплашват с демонтиране на релсите на гара Генерал Тодоров, ако държавата да спре от другия месец влака в 14:08 ч. от Петрич за София, с който ежедневно пътуват 100 човека от селото, съобщава вестник "Струма".

Под заплаха е пътуването на ученици и работници от село Генерал Тодоров до Петрич. Единственият използван обществен транспорт е железопътният, но последно излязло решение е спирането на влак във възлов час, когато децата се прибират от училище. Затова алармира вчера кметът на селото Добри Мавриков. Спонтанно завчера вечерта група младежи от селото са се събрали на жп гарата, за да обсъдят бъдещите си действия, ако от първи февруари бъде спрян влакът в 14:08 часа.

Жители на село Генерал Тодоров са събрали само за три дни 400 подписа срещу решението да бъде спрян за пореден път бързият влак в 14 часа от гара Петрич за София, който извозва и учениците от селото. Ако линията бъде съкратена, учениците, които учат в Петрич, ще тръгват в нормално време от село Генерал Тодоров, но ще трябва да чакат до 17 часа, за да се приберат обратно.

„Три излишни часа чакане и много напрежение за родителите”, коментира видимо ядосан от поредната напрегната ситуация кметът на Генерал Тодоров Д. Мавриков.

Припомняме, че жителите на село Генерал Тодоров се оказаха в транспортен капан и след започване строителството на последния Лот 4 от АМ „Струма”. Пътят, който ги свързваше с административния център Петрич, беше затворен и вече две години хората чупят колите си през алтернативен маршрут. За лошото състояние на това обходно трасе многократно сме информирали и отразявали острата гражданска реакция на жителите на село Генерал Тодоров. За съжаление техните терзания не бяха взети под сериозно внимание от държавата, а само частично се реагираше с временни кръпки по пътното трасе. Затова, ако сега и единственият транспорт - железопътният, бъде спрян до селото, местните хора се заканват с кардинални действия като ефективни протести.

„За съжаление нищо ново, тъпчем на едно и също място. Не се решава кардинално един проблем, който е от огромно значение за хората от селото, извършва се геноцид от страна на държавата срещу обикновените хора. Запознах със ситуацията кмета на общината Вельо Илиев и неговия заместник Христо Георгиев, както и председателя на Общинския съвет Благой Калъпсъзов, който днес (б.р. вчера) беше на среща с ръководството на железниците в София. Той е отлично запознат със ситуацията, началник гара е в село Генерал Тодоров, сега е в неплатен отпуск, защото го избраха за председател на Общинския съвет в Петрич. Имаме пълна подкрепа и от кмета на общината инж. Вельо Илиев, който обща да съдейства с всички възможни средства. Обръщам се към министъра на транспорта г-н Московски да ни чуе и да влезе в положение, нека да дойде на място, да се запознае със ситуацията. Напрежението расте, по наша информация от началото на следващия месец спират влака, който тръгва от Петрич от 14.08 часа за София, това е най удобният транспорт и единствена връзка, с него се прибират до селото учениците, работещи в града, както и хора от селото, които отиват до Петрич за различни нужди. Напрежението ще ескалира, ако не се предприемат мерки. 100 карти са продадени за пътуване, което значи, че ежедневно пътуват за града и обратно 100 човека от селото. Много хора работят в Петрич. Вече се чуват и по-радикални действия в селото, млади хора ми казаха, че са готови на крайни действия, изразяващи се в демонтирането на релсите и да не допуснат никакъв влак да преминава. Това нека го чуят управляващите и да си направят извода, да разберат, че проблемът е много сериозен. Преди време пак искаха да спират влака, видяха тогава реакциите - няколкодневни ефективни протести и блокади на линията. Надявам се разумът да надделее, не се прави реформа със спиране на такива линии, това не са реформи, а геноцид срещу населението. Защо не искат да чуят обикновените хора? Да дойдат при тях сега, а не само когато има избори. Всичко това вече е нетърпимо”, заключи кметът на село Генерал Тодоров Добри Мавриков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони