В САЩ разработват първата в света тръбна магистрала

Американският предприемач Елън Маск, ръководител на компаниите SpaceX, Tesla Motors и SolarCity, смята да изгради в САЩ изпитателен комплекс за своя "транспорт на бъдещето", наречен Hyperloop, пише ТАСС.

Hyperloop ще представлява намиращата се сега в процес на разработка високоскоростна транспорта магистрала, наподобяваща пневматична поща. По замисъла на Маск, капсула с пътници трябва да се придвижва по тръбна система над, или под земята.

"Ще изградим изпитателна магистрала за Hyperloop, където компании и изследователски екипи да могат да тестват своите капсули, най-вероятно в Тексас", каза Маск в четвъртък.

Изобретателят се надява пътят между Лос Анджелис и Сан Франциско, който е 550 километра, с помощта на Hyperloop да се преодолява за около 30 минути. Средната скорост на капсулата надвишава 900 км/ч. Изграждането на такава система между тези градове в щата Калифорния, според Маск, ще струва около 6 милиарда долара и ще отнеме около 10 години. Той смята, че средствата за проекта могат да бъдат набавени от частни компании.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии