Прокуратурата разследва сигнал за насилие в дома в Бойчиновци

Получен е сигнал в Окръжна прокуратура Монтана от Министерството на правосъдието след извършена проверка в Поправителния дом в Бойчиновци и по този сигнал се работи, каза за „Фокус” Нина Борисова, окръжен прокурор на Монтана. Тя посочи, че е заведено досъдебно производство, като в процес на изясняване е колко са хората, които ще бъдат разследвани. Досъдебното производство е заведено за нанасяне на лека телесна повреда. Срокът за разследване е 2 месеца, като след изтичане може да бъде удължен с решение на наблюдаващия прокурор.

В съобщение до медиите Министерството на правосъдието посочва, че сигналът е изготвен след извършена проверка в дома, повод за която са констатации за неправомерна употреба на сила от служители на надзорно-охранителния състав, съдържащи се в доклади на български и международни организации, които осъществяват независим мониторинг върху местата за лишаване от свобода.

По време на проверката, разпоредена от министъра на правосъдието Христо Иванов, заместник-министър Андрей Янкулов е събрал множество писмени сведения от лишени от свобода непълнолетни за насилие спрямо тях, които са приложени към сигнала до прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини