За заетост са предвидени 60% от средствата по ОП Развитие на човешките ресурси

Близо 60% от средствата по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР) 2014-2020 са предвидени за заетост, а 31% за борба с бедността и насърчаване на социалното включване. Това съобщиха от Министерство на труда и социалната политика. Новият програмен период на оперативната програма, който официално стартира в Пловдив, предвижда повече средства за тези приоритетни направления. С предвидените 2136 млн.лв., ОП РЧР 2014-2020 г. ще допринесе за изпълнението и на целите на стратегията на ЕС „Европа 2020”.

Спрямо миналия програмен период, помощта за заетост се увеличава с 315 млн., а средствата за борба с бедността и насърчаване на социалното включване - с 276 млн.лв. Информационното събитие в новотел „Пловдив“ се организира от Министерство на труда и социалната политика (Управляващ орган на ОП РЧР) в съответствие с изискванията за информация и комуникация на Регламент 1303/2013 г. на Европейския парламент и Съвета. ОП РЧР е първата оперативна програма за България, одобрена от Европейската комисия на 28 ноември 2014 г. Събитието откриха вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика в НС Хасан Адемов и Золтан Казачай, заместник-главен директор на ГД „Заетост, социални въпроси и приобщаване” в ЕК.

Осигуряването на повече и по-качествени работни места и подкрепата за активно социално включване на всички лица в неравностойно положение са основни акценти в новата ОПРЧР 2014-2020 г. Те бяха представени от заместник-министър Зорница Русинова, а за позицията на ЕК по ключовите въпроси за пазара на труда и социалните политики разказаха повече Петер Стуб Йоргенсен и Андриана Сукова–Тошева, директори „Социална пазарна икономика на държавите-членки на ЕС“ в ГД „Заетост“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес