Сензори в обувките създават електричество при ходене

Германски изследователи са създали устройства, които оползотворяват енергията, генерирана при ходене, пише BBC. Технологията би могла да служи за захранване на носими сензори, без да са необходими батерии.

Системата се състои от две отделни части. Едната генерира енергия, когато петата се удари в земята, а другата, когато кракът се залюлява. Технологията може да се използва за самозавързващи се обувки за възрастни хора. “Опитахме се да захраним безжичен предавател и несложен сензор”, казва ученият Клевис Ули. “Едно от разработваните приложения е навигация за сгради, при която сензорите в обувката измерват ускорението на крака, ъгловата скорост - дали завъртаме крака си или не, и магнитното поле. С данните от тези сензори можем да изчислим на какво разстояние сме се придвижили и в коя посока. Представете си спасителен екип, който влиза в непозната сграда. Спасителите биха могли да проследят придвижването си с носимо устройство”.

И двете устройства генерират енергия чрез магнит и намотка. Преминаването на полето на движещ се магнит през неподвижна намотка поражда волтаж и генериране на електрически ток. Получената енергия е относително малко - между три и четири миливата при пикови стойности. Това е крайно недостатъчно за зареждане на смартфон, например, но би могло да зарежда малки сензори и предаватели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии