Засилен контрол на българо-гръцката и българо-румънската граници заради африканска чума по свинете

На 15 лв. е увеличена помощта de minimis за овца-майка и/или коза-майка

Драгомир Стойнев: Искаме вътрешния министър в парламента – иначе публикуваме стенограмата от Председателски съвет

Теменужка Петкова за забраната на сделката с ЧЕЗ: Всички трябва да се съобразим с това решение

Заседнал автобус затвори пътя за Струпешкия манастир „Св. Пророк Илия”

Кметът на Шарково: Хората в селото са отчаяни

На кои женени мъже не им липсва сексът с други жени?

Всички села в община Белово са с негодна вода за пиене

Част от стара къща се срути върху магазин в Хайредин

Турция осъди решението на Израел да приеме закон, определящ страната като държава на израелския народ

Проливни дъждове и ураганни ветрове предизвикаха големи поражения в южната част на Полша Лошото време е необичайно за страната

10 коли изгоряха при умишлен палеж на охраняем паркинг Няма пострадали при инцидента

Максималните температури днес ще са между 26 и 31 градуса Очакват се превалявания в Източна България

Aтракцион се преобърна в езеро в щата Мисури, най-малко осем са жертвите

Църквата почита Св. Пророк Илия

Божидар Лукарски: България няма да допусне клаузи по ТПТИ, с които не е съгласна

България участва в преговорите по споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) равноправно с останалите държави в Европейския съюз, следи за отчитането на своите интереси и няма да допусне налагането на клаузи, с които не е съгласна.

Тази гаранция даде министърът на икономиката Божидар Лукарски в отговор на парламентарен въпрос за ТПТИ.

Икономическият министър трябваше да отговори на въпрос по темата от бившия външен министър Кристиян Вигенин, като дотолкова се бе съсредоточил в предварително изготвения от екипа му отговор, че дори обърка ръководещия в момента заседанието зам.-председател Димитър Главчев с председателя Цецка Цачева, който изобщо не бе в залата.

„По какъв начин ще се наблюдава и координира процесът на преговори по споразумението и как ще бъде гарантирана защита на интереса на гражданите на България? Има ли въпроси, които будят притеснение и как те са формулирани и представени пред главния преговарящ от страна на Европейския съюз? Какви мерки ще предприемете, за да се гарантира пълна прозрачност при преговори и публичност при отстояването на позициите на България“, попита в своя въпрос Вигенин. Депутатът от БСП припомни, че мандатът за преговори по ТПТИ не беше публично достояние и само големият публичен натиск доведе до неговото разсекретяване от Европейската комисия и до публикуването на преговорните директиви.

Наличната към момента информация предизвика остра реакция и основателна тревога, че ТПТИ ще доведе до понижаване на екологичните стандарти, увеличаване на безработицата, засилване на влиянието на корпорациите и ще лиши държавите от възможността да провеждат собствена социална и икономическа политика, подчерта Вигенин. Той посочи, че стотици хиляди европейски граждани в над 400 града в Европа, включително България са протестирали срещу непрозрачния начин на преговаряне и опасностите, заложени в ТПТИ.

„Като член на Европейския съюз страната ни участва равноправно от самото начало на преговорите, като си дава сметка за трудностите. Националните интереси се формират въз основа на експертен анализ и допитване до заинтересованите бизнес среди и институции“, обяви в наизустения си отговор Лукарски, който вече на няколко пъти декларира подкрепа от името на България към ТПТИ.

Според Лукарски „възможност за представяне на интересите на заинтересованите страни предоставят организираните от ЕС срещи и консултации“. Министърът на икономиката обяви, че създадената в началото на 2014 година консултативна група по въпросите на ТПТИ подпомага непосредствения диалог и постигането на най-добрия резултат за европейските граждани.

В България са били организирани „няколко публични обсъждания по въпросите на ТПТИ“, каза Лукарски. Той обяви, че още по време на обсъждането в рамките на ЕС на проекта за мандат българската страна е изложила принципни позиции и е откроила важни за страната ни теми, сред които: облекчаване и подобряване на достъпа до пазара на САЩ; търсене на степен на сближаване между двата регулаторни режима, която в максимална степен да улесни дейността на търговските оператори, без това да води до отдалечаване от действащите правила и занижаване на европейските стандарти и други. МИЕ поддържа и актуализира богата информация във връзка с водените преговори по ТПТИ на своя уебсайт, завърши Божидар Лукарски.

Относно изключително спорния механизъм за уреждане на спорове между държави и инвеститори (ISDS), заложен в споразумението, който предвижда създаването на специални арбитражи, в които инвеститори да съдят държавите заради пропуснати ползи във връзка с дадено национално законодателство, Лукарски коментира, че „такива клаузи по принцип се допускат и по Гражданско-процесуалният кодекс, така че пълното им изключване е в противоречие с българското законодателство“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.