Мини-Меркел иска квота за депутатки Анкета й даде преднина за лидерския пост в ХДС

13 хил. на месец ползват нощен транспорт Догодина София решава дали да продължи услугата

Гл. комисар Христо Терзийски: Няма сериозни инциденти на протестите, но има задържани лица

Верижна катастрофа между седем автомобила край село Саранци По първоначална информация има пострадали хора

Патриотите със съвет „очи в очи“ Чакат номинация от НФСБ за поста на Валери Симеонов

Тръмп заяви, че разполага със записа от убийството на Хашоги, но не иска да го слуша

Внасяме 2000 шофьори от Украйна и Молдова Заплатите стигат до 4400 лева, но кандидати няма

Жълт код за снеговалежи в цялата страна утре

Китайци правят завод в Гоце Делчев Очаква да се открият 150 нови работни места

Румен Петков: Обединените патриоти отдавна доказаха, че нито са обединени, нито патриоти

Ново дъно за рейтинга на Макрон Над 400 ранени в протестите срещу цените на горивата

Макрон: Европа трябва да стане по-силна и по-суверенна, за да предотврати затъването на света в хаос

Бизнесменът Христо Янев е намерен мъртъв в дома си в Свиленград

Глас насън ми каза: Рисувай с пръсти! Проф. Божидар Димитров дал кураж на украинката Светла

Цвета Караянчева е начело на парламентарна делегация, която е на официално посещение в Япония

Трудният път от диплома до заплата

В България е по-лесно да завършиш висше образование, отколкото да започнеш първа работа, дори ако си висшист. Сухата статистика сочи, че у нас има над 64 хиляди безработни младежи на възраст до 29 години. Същевременно обявените свободни места на трудовата борса в момента са едва 6008. На всичкото отгоре се търсят или хора с опит, когато става дума за квалифицирани кадри, или работници за дейности, за които не се изисква образование.

„Започнах да си търся работа по специалността през август, месец след като се дипломирах. Много исках да започна да се издържам сам, срам ме беше да искам пари от родителите ми. Всеки ден по няколко пъти сядах пред компютъра, за да проверя публикуваните обяви и да кандидатствам. Пусках по10-15 CV -та (автобиография) и мотивационни писма дневно", разказа Николай Павлов, завършил „Макроикономика" в УНСС. Ден след ден обаче никой работодател не връщал отговор.

„Надеждата, че ще си намеря работа, започна да гасне, защото никой не ме канеше на интервю. Първоначално търсех работа, свързана с макроикономиката, но след месец вписвах в търсачката и всички близки по характеристика професионални раздели. Мислех си – нищо че съм икономист, отговарям на изискванията на длъжности със завършено висше човешки ресурси, май се търсят маркетолози, а имах 6 по маркетинг", спомня си още Николай.

В процеса на „дебнене" на обяви му направило впечатление как за една позиция кандидатстват по хиляда – две хиляди души. Същевременно седмица – две по-късно същата обява се публикува отново.

„Чудех се чете ли някой изобщо CV-та, има ли смисъл пак да кандидатствам, дали не ме игнорират, наели са някой връзкар и сега пускат нова обява за заблуда, все едно, че търсят човек", споделя той.

Някой по-големи компании наемат фирми за подбор на персонал, които организират вместо тях интервютата за кадри. Често тези фирми се обаждат от днес за утре или направо за същия ден.

„Притесних се, когато се обадиха от една фирма за подбор на кадри и ми уредиха интервю за след два часа на другия край на София", разказа Теодора Минчева, завършила право в Софийския университет.

Стресираните кандидати обикновено стават „жертва" на два вида отношение – или прекалено любезно, клонящо към фамилиарнечене, или страшно грубо, дори обидно.
„Оставиха ме да чакам 30 минути права в коридора. След което ме въведоха в една конферентна зала и ми предложиха кафе и вода", обясни Теодора.
Веднъж извикан в приемната зала, младият кандидат е подложен на серия тестове за определяне на личностни и професионални характеристики. Тестовете доста наподобяват тези, качени в интернет за изчисляване на интелигентността.

„Връчиха ми тест с въпроси от типа: четири фигурки – куб, кръг, ромб и квадрат, а аз да избера кое е излишното. Имаше и въпрос от детските лексикони – „Кой ти е любимият цвят?". Впоследствие една приятелка, която учи психология, ми каза, че на въпрос за любимия цвят няма верен отговор. Ако кажа червен, ще ме определят като хиперактивна, ако е лилав, няма как да стане от мен адвокат, защото летя в облаците.
Странно е да ме питат такива неща, все пак съм юрист, не ми трябва абстрактно мислене, а да познавам законите", казва Теодора Минчева.
„Отказаха да ме наемат, защото нямам опит по специалността и нямало да имам информация и контакти за устройване на работа. В обявата пишеше, че не търсят човек с опит, а стажант", завърши тя.

Наетите агенции провеждат с кандидатите и тестове за определяне нивото на владеене на чуждия език, вписан в CV -то. Обичайно на кандидатите се връчва разпечатка с изрази на български, които трябва да се преведат на чуждия език.

„Завършила съм Френската гимназия в София и езикът ми е перфектен. На интервю за помощник на маркетинг анализатор ме накараха да превеждам термини, каквито няма нито на български, нито на френски – пълни измислици от някой наръчник. После ми се обадиха, за да проведем и устно интервю. Жената, с която говорих, четеше въпросите, сричайки. И докато ме слушаше, не се държеше като човек, който разбира, какво отговарям, а само сумтеше", разказа Вяра Попова, завършила маркетинг в УНСС.
След като интервютата за работа приключат, изпитващите винаги обещават да се обадят веднага щом излязат резултатите.

„Месец след като мина интервюто и никой не ми се обади, потърсих директно компанията, за която кандидатствах и която все още си търсеше човек. Обясних им как са протекли езиковите тестове. Отвърнаха ми, че моята кандидатура никога не е постъпвала при тях", завършва Вяра.

211 млн. лв. от ЕС за безработни младежи

211 млн. лв. ще получи България от Европейския съюз за борба с младежката безработица през 2015 г. Със 70 млн. лв. ще се финансира стажантска програма за около 16 000 души, а 141 млн. лв. ще се използват за издирване, обучения и намиране на работа на икономически неактивни младежи.

До края на януари ще започне схемата "Младежка заетост", която дава възможност на хора до 29 години да придобият професионален опит, като изкарат стаж в частна фирма. За да участват в програмата, младежите трябва да се регистрират в бюро по труда и да заявят, че искат да се включат в нея.

Продължителността на стажовете е 6 месеца. Фирмите ще получават европари за техните заплати и осигуровки. Възнаграждението ще е равно на минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група (около 400-450 лв.). Ако след края на стажа работодателят наеме младежа за постоянно, ще получи субсидия за осигуровки за още 6 месеца.

Схемата ще започне с 35 млн. лв., които трябва да стигнат за 8000 стажанти. Досега обаче частни фирми са подали заявки за 13 000 души. Заради големия интерес бюджетът най-вероятно ще бъде увеличен поне двойно още през тази година, съобщи зам.-министърът на труда Зорница Русинова пред "Труд". Вероятно след време в схемата като работодатели ще могат да участват и общински и областни администрации, добави тя.

През 2015 г. ще започне и програма за намиране на работа на икономически неактивни младежи. Социалното министерство ще се опита да стигне до тях, като използва информацията на министерството на образованието за отпадналите ученици. След като ги идентифицират, експертите ще се опитат да ги накарат да се запишат в бюро по труда или да започнат работа чрез информационни кампании и трудови борси. За откриването на неактивните младежи ще разчитаме много и на ромските медиатори, каза Русинова. На младежите ще им бъде предложено да се върнат в училище или да започнат обучение за ключови компетенции или професионална квалификация.

Младите в Бургас чакат новия сезон по кафенетата

Младите хора в Бургас имат работа предимно през сезона. Тогава се хващат по курортите като пикола, сервитьори, охранители. През зимните месеци работа няма за всички и повечето младежи стоят по кафенетата в очакване на новия сезон.

В морския град има и много пришълци. Младежи идват от вътрешността на България да търсят работа основно като продавачи, хващат се и на автомивки или в строителството. Мнозина се пробват като готвачи, но не всеки успява да се задържи на позицията, защото се иска майсторлък и опит, въпреки че такива специалисти се търсят.

Тъй като кадрите в туризма мигрират в чужбина, по курортите не достигат бармани, сервитьорки, пикола и камериерки. Така че и в предстоящия летен сезон ще има шанс за много млади хора да започнат работа. Хотелиери от Слънчев бряг предлагат да се организират специални курсове за дефицитни кадри, които да траят няколко месеца и да са малко преди сезона, за да може да се осигури адекватна подготовка.

В малките градове няма бъдеще

„В Северозападна България много трудно се намира работа за млади хора. И да ги назначат някъде, заплатите са малки,а перспективите – никакви. Затова младите бягат към София и чужбина!", казват Деян Георгиев (28 г.) и Даниел Йорданов (26 г.) от Лом. Двамата са приятели от деца, но животът ги е разпилял на различни места. Даниел е в родния си град, а Деян пътува по света в търсене на прехрана и приключения.

"Така се случи, че не завърших висше. Веднага след гимназия почнах работа. Нямаше кой знае какъв избор и станах шивач, но работих само няколко месеца. Заплащането е мизерно", споделя Даниел.

Въпреки несполучливите първи трудови стъпки той не скръстил ръце – заминал за Варна, работел като арматурист и готвач, но разразилата се криза го пратила на опашките за безработни. От година младият мъж е продавач-консултант в Лом и получава 500 лева на месец. Но дори и такава работа се намира само със застъпничеството на познати, признава младежът. Той не вижда бъдеще в родния си град и от месеци подава СV-та в компютърни фирми в столицата.

Приятелят му Деян е завършил публична администрация в СУ. Но така и не започнал работа по специалността си. „Колегите в министерства и агенции вземат по 650 лева заплата. Трудно се живее с толкова пари", казва Деян. Преди няколко години той заминал за Англия и си намерил работа в хотел. Вземал по 1000 паунда на месец. Но животът и атмосферата в Лондон не му харесали и се прибрал. Кандидатствал в голяма туроператорска фирма и от година кръстоства океаните с пасажерски кораби."Реализирам детската си мечта да опозная света, но и печеля добре!", казва момчето. Връща се в Лом само да си почине и да види близки и приятели.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.