Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Откриха жив бедстващия в Пирин младеж

„Пепеляшка“ оживя във фоайето на Община Благоевград по време на „Часът на приказния разказвач“

Макрон: ЕС може да „изясни“ споразумението за Брекзит, но няма да го предоговаря

Сърбия обмисля отговор на решението на Прищина да създаде косовска армия

Ректорът на СУ: „Лозенец“ не е правителствена болница, мнозинството от пациентите ѝ са обикновени граждани

Руски боен кораб мина през Босфора на път към Средиземно море

Централната софийска баня не може да е спа център, дебитът на водата е недостатъчен

Стандартът ни на живот 50% от този на французите

Русия поиска мисията на ООН да разпусне армията на Косово

УНСС стартира изграждането на модерен научен комплекс

Очите на Самуил пак ще светят Бизнесменът Красимир Дачев ще финансира ремонта

Петя Аврамова: До 2024 г. трябва да имаме цялостна магистрала от София до Варна

Планински спасители търсят ентусиаста, тръгнал на поход в Пирин без вода и храна

Връща ли се времето на големите убийства

Трето показно убийство за 10 дни! И хората с хроничното си чувство за несигурност се питат: Нима възкръсват времената на серийните кръвопролития? Нима се връща ужасът от десетилетието ( 1996-2006 г.), когато в черния списък между Луканов и Кюлев се наредиха 111 мъртъвци!?

Много вода изтече оттогава. Икономическа криза замени гангстерската война. Труповете вече падат по-рядко. Но ако си ги представим в един гроб с предишните, над него сигурно може да се издигне един общ паметник – на Неизвестния извършител.

Главният секретар на МВР  ще възрази вероятно: в последните години разкриваемостта на убийствата е скочила рязко, над 80% даже – постижение, което се равнява с най-високите в света. Така да е. Забележете нещо важно обаче: разследващите органи стигат донякъде и до нещо, ако то не опира до „висши“ интереси. Дори и тогава правосъдието се бави. Но там, където мирише на пари, на власт, на политика, на банки – там престъпниците са недосегаеми.

От всяко престъпление остават дири. Но някой трябва да ги проследи. Някой опитен полицай, оцелял в политически чистки, който не е втренчен в предстоящата, а си гледа занаята. И някой умен магистрат – без задни мисли и политически амбиции, който не е зает да се обяснява по някой донос например или да пише такъв за ръководителите си.

Такива трудно се намират обаче. Каза го и шефът на синдикалната полицейска федерация Валентин Попов:  „Въпросът в МВР не е кой, въпросът е, че няма кой.“

Така че вероятно не ни чака добро.

Някой вчера заяви по радиото: Съдебната реформа е лекарството! Обаче едва ли. Тъй, както ни я обясняват, тя повече става за политическа раздумка в телевизионно предаване.

Добре, ще променим Закона за съдебната власт. За 32-ри път! Да, точно така – за 32-ри път откакто е обнародван през 2007 г., на 7 август. И какво от това?

Добре, ше разделим Висшия съдебен съвет (ВСС) на два състава – съдийски и прокурорски. Така. По този начин ще намали ли интригите и ходатайствата?

Добре, ще сменим целия членски състав на ВСС, ако трябва. Но къде ще намерим толкова ангели? Политически послушници и подлеци ще има и в новия съвет, както и в стария. Само че ще се подмазват на Радан, не на Цветан.

Ще подменим и софтуерът за случайното разпределение на делата. Непременно. Обаче има ли такъв софтуер, който може да превърне корумпирания съдия в свестен?

Ще попитате – тогава какво да се прави?

Позволете да предложим само: Да спрем да ругаем от сутрин до вечер ченгетата и магистратите. Вече знаем, че това не помага. Да опитаме нещо друго, по-оригинално – малко повече да ги уважаваме. Да им съдействаме и да им вярваме понякога. Съгласете се, нека да опитаме само. Може пък това да се окаже печеливша тактика?

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.