Александър Ваклин е изнудваният бизнесмен от Иванчева Предприемачът работи с английски партньори

Мобилни полицейски екипи ще решават проблеми в малките населени места в Търновско Проведени са 34 срещи в областта

Показват карикатури на Тодор Живков, дело на Тодор Цонев Изложбата се открива на 26 април в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Валентин Радев отива на крака при ранената полицайка: Още търсим кой е хвърлил бомбичката

Остават още 25 процента от работата по Брекзит, заяви Мишел Барние

Румен Радев: Унижението не е най-добрият начин да се борим с корупцията Трябва да изпълняваме нашите ангажименти, а не само да рецитираме за „евроатлантически ценности”, заяви президентът в Монтана

11% ръст на приходите от международен туризъм в зимния сезон

Вицепрезидентът: Войната между институциите не е довела до нищо добро

Доживотен затвор за мъж, убил с нож свой познат

Арестуваните полицаи в Раковски изнудвали търговец на незаконни цигари за 20 000 лв.

Краят на една ера! Венгер: Напускам “Арсенал”

Благотворителна фотоизложба “Търсената Америка” събира средства за лечение на малката Сияна

Крум Зарков: Изказването на Цветанов е поредното упражнение в политическо интригантство

Турски ТИР се обърна на “Тракия”, двама са ранени

Опашка от ценители в Люксембург заради изложба на Вежди Рашидов

Връща ли се времето на големите убийства

Трето показно убийство за 10 дни! И хората с хроничното си чувство за несигурност се питат: Нима възкръсват времената на серийните кръвопролития? Нима се връща ужасът от десетилетието ( 1996-2006 г.), когато в черния списък между Луканов и Кюлев се наредиха 111 мъртъвци!?

Много вода изтече оттогава. Икономическа криза замени гангстерската война. Труповете вече падат по-рядко. Но ако си ги представим в един гроб с предишните, над него сигурно може да се издигне един общ паметник – на Неизвестния извършител.

Главният секретар на МВР  ще възрази вероятно: в последните години разкриваемостта на убийствата е скочила рязко, над 80% даже – постижение, което се равнява с най-високите в света. Така да е. Забележете нещо важно обаче: разследващите органи стигат донякъде и до нещо, ако то не опира до „висши” интереси. Дори и тогава правосъдието се бави. Но там, където мирише на пари, на власт, на политика, на банки – там престъпниците са недосегаеми.

От всяко престъпление остават дири. Но някой трябва да ги проследи. Някой опитен полицай, оцелял в политически чистки, който не е втренчен в предстоящата, а си гледа занаята. И някой умен магистрат – без задни мисли и политически амбиции, който не е зает да се обяснява по някой донос например или да пише такъв за ръководителите си.

Такива трудно се намират обаче. Каза го и шефът на синдикалната полицейска федерация Валентин Попов:  „Въпросът в МВР не е кой, въпросът е, че няма кой.”

Така че вероятно не ни чака добро.

Някой вчера заяви по радиото: Съдебната реформа е лекарството! Обаче едва ли. Тъй, както ни я обясняват, тя повече става за политическа раздумка в телевизионно предаване.

Добре, ще променим Закона за съдебната власт. За 32-ри път! Да, точно така – за 32-ри път откакто е обнародван през 2007 г., на 7 август. И какво от това?

Добре, ше разделим Висшия съдебен съвет (ВСС) на два състава – съдийски и прокурорски. Така. По този начин ще намали ли интригите и ходатайствата?

Добре, ще сменим целия членски състав на ВСС, ако трябва. Но къде ще намерим толкова ангели? Политически послушници и подлеци ще има и в новия съвет, както и в стария. Само че ще се подмазват на Радан, не на Цветан.

Ще подменим и софтуерът за случайното разпределение на делата. Непременно. Обаче има ли такъв софтуер, който може да превърне корумпирания съдия в свестен?

Ще попитате – тогава какво да се прави?

Позволете да предложим само: Да спрем да ругаем от сутрин до вечер ченгетата и магистратите. Вече знаем, че това не помага. Да опитаме нещо друго, по-оригинално – малко повече да ги уважаваме. Да им съдействаме и да им вярваме понякога. Съгласете се, нека да опитаме само. Може пък това да се окаже печеливша тактика?

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.