В Русе режат крайпътните дървета заради катастрофите в тях

Пътищата в Русенско остават без дървета заради катастрофите. Идеята е на областния управител Стефко Бурджиев, зад когото застават институции и граждани. Според статистиката 15 процента от тежките произшествия са станали именно след удар в дърво, съобщи bTV.

За последните четири години в Русенско са станали над 7500 катастрофи, при които са загинали 128 души и има над 2000 ранени.

„Особено масивните крайпътни дървета са едно сериозно бедствие, бих казал, защото няма случай на удар в дърво. Ако не е загинал човек, то тези, които са пострадали, са с изключително тежки поражения”, коментира Бурджиев.

Повечето от дърветата са садени преди 50-60 години. Според специалистите те вече са опасни и трябва да бъдат премахнати. Областният управител се аргументира с остаряла наредба, писана, когато трафикът, скоростите и качеството на автомобилите са били други.

Хората от града също подкрепят идеята за премахване на крайпътните дървета.

В областната администрация вече е създадена работна група, която да проучи вариантите за премахване на дърветата. Обмисля се да бъдат заменени с подходящи храсти, за да пазят срещу снегонавявания през зимата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони