Велизар Енчев: Земята и водата на житницата на България са под въпрос

Под въпрос е земята и водата на житницата на България - Златна Добруджа. Ако се формира категорично обществено мнение против проекта за сондажи край селата Рогозина, Калина, Чернооково, Рогозина Изток, може би решението за разработване на тези находища трябва да бъде ревизирано. Това обяви от парламентарната трибуна независимият депутат Велизар Енчев.

"В началото на декември 2014 г. Гражданска инициатива против проучването и добива на шистов газ чрез хидравличен разрив изнесе, че предстои извършване на въглищна газификация и фракинг в района на Генерал Тошево. Според гражданите, позоваващи се на официална информация от местната власт, очаква се в близките години да се осъществят най-малко 10 сондажа край селата Рогозина, Калина, Чернооково, Рогозина Изток", каза Енчев.

Той допълни, че според публично обявено инвестиционно предложение концесията ще бъде дадена за 35 години с възможност за удължаване. "Планира се сондирането да е наклонено, което води до заключението, че сондажът ще минава встрани и извън обхвата на площадката – тоест под нивите и дори под къщите", аламрмира Енчев. Той обясни, че според експерти въглищните пластове, които са обект на това сондиране, са потопени или са под водата на подземното езеро, което храни и водоснабдява цяла Добруджа.

"Това означава, че ще се добива газ от въглища на дълбочина 2700 м, като начините това да се осъществи са само два - въглищна газификация (подпалване на въглищата) или фракинг, а обикновено и двата метода в комбинация", обясни Велизар Енчев.

В края на месец ноември Министерството на околната среда и водите издаде Решение №150 за извършване оценка на въздействието върху околната среда, а след него предстои обществено обсъждане, обясни Енчев. Той бе категоричен, че жителите на посочените селища имат сериозни съмнения както в обективността на доклада, така и в процедурата по обществено обсъждане.

"Какви гаранции дава МОСВ, че няма да се стигне до трайно замърсяване на водата", попита той Василева и добави, че в инвестиционното предложение е записано, че наетата фирма ще ползва наличната пътна инфраструктура и няма да прави нова. "Какво ще се случи с пътищата, които и без това са в окаяно състояние, когато по тях тръгнат тежки камиони с оборудване и цистерни с химикали", попита още Енчев. Съществува и друг проблем - от фирмата твърдят, че отпадъчните води ще се изхвърлят в пречиствателни станции, но такива наблизо няма, а единствената съществуваща е за битови отпадъци, а не за химикали, предупреди Велизар Енчев.

Според него с пълно основание жителите на Добруджа се страхуват, че предстоящата концесия е прикритие на сондажи за шистов газ, които ще имат пагубно въздействие върху околната среда, а министърът трябва да гарантира, че плановете на правителството са съобразени с държавните и обществените интереси.

В отговор Ивелина Василева посочи, че както самият Енчев е обяснил, е постановено извършване на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) и оценка за съвместимост на инвестиционното намерение, след изготвянето на която ще бъде осигурен достъп до тази информация. Възложителят ще организира обсъждане на доклада по ОВОС в засегнати общини, което ще осигури най-малко 30-дневен срок да се запознаят с документацията.

"По всички възражения, мнения и бележки от проведеното обществено обсъждане възложителят ще следва да изготви становище, което да предостави на компетентния орган на засегната общественост", каза Василева. В случай, че в резултат на обсъждането е предложена друга алтернатива за осъществяване на инвестиционното предложение, възложителят ще следва да сложи допълване на докладите и отново да организира обществено обсъждане, като преди това отново осигури 30 дни обществен достъп.

"Когато се стигне до произнасяне с решение, директорът на регионалната инспекция трябва да вземе решение въз основа не само на документацията по ОВОС, но съобразявайки се с всички други бележки, в това число тези от обсъждането", обеща Василева. Според нея законодателството гарантира обстойна оценка на инвестицията върху околната среда, но и участие на обществеността на всеки етап от процедурата и при взимането на решението.

"Надявам се, че вие лично като министър и като ведомство ще гарантирате, че срокът гражданите да се запознаят с документацията и да разберат за обсъждането ще е достатъчно дълъг", каза Енчев. "Второ, ако след общественото обсъждане се формира обществено мнение, което е категорично против проекта, надявам се вие да гарантирате прозрачност на процедурата, а в крайна сметка и защо не ревизия на взетото решение, тъй като под въпрос е земята и водата на житницата на България - Златна Добруджа", призова той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини