Десет са се кандидатирали за позицията генерален адвокат в Съда на Европейския съюз

Десет души са подали документи в конкурса за избор на кандидат на България за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз, предаде БГНЕС.

Крайният срок за подаване на заявление за участие в конкурса за генерален адвокат, който България има възможност да излъчи в Съда на Европейския съюз в Люксембург, изтече в 17.30 часа. Процедурата бе открита на 6 януари 2015 г.

Конкурсът, който Министерството на правосъдието ще проведе, ще се състои в два етапа: първият - провеждане на езиков изпит по френски език – писмен тест и устно събеседване; вторият - събеседване с издържалите езиковия изпит. Към момента от правосъдното министерство не са обявили състава на изпитната комисия, която ще препитва юристите, които искат да станат генерален адвокат в Съда на ЕС. Кандидатите трябва да отговарят на следните изисквания – минимум 12 години юридически стаж, да притежават квалификация и опит по правото на ЕС, да нямат дисциплинарни наказания свързани с накърняване престижа на съдебната система.

Съдът в Люксембург се подпомага от девет генерални адвокати. Шест от страните-членки имат по един постоянен генерален адвокат. Останалите се назначават на ротационен принцип.

Това е втората процедура, която Министерството на правосъдието провежда за излъчването на български представител в европейска съдебна институция. През есента на 2014 г. МП проведе конкурс за излъчването на трима български кандидати за съдия в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Страната ни номинира Виктор Соловейчик, Йонко Грозев и Таня Куцарова – Христова. Заради обща професионална биография в Българския хелзинкски комитет и участието на председателя му Красимир Кънев в изпитната комисия, Институтът за модерна политика сезира Съвета на Европа за кандидатурата на бившия заместник-председател на партия Движение България на Гражданите и известен адвокат по дела срещу България пред ЕСПЧ Йонко Грозев. За момента няма решение на Съвета на Европа – кой е следващият български съдия в Съда в Страсбург.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини