Стотици протестираха в Македония срещу промяната на името

Вълк нападна 74-годишна жена, подплашена крава я спаси

Путин и Ердоган се срещат в Истанбул за началото на сухопътната част от „Турски поток“

Силен трус в Северна Гърция, усетиха го и в Македония

Доналд Тръмп оцени работата си с „шест плюс“

Йорданка Фандъкова: Трима души са потърсили подслон тази нощ Имаме готовност да приемаме и бездомни хора в кризисните центрове, заяви столичният кмет

Автобус пропадна в канавка край Севлиево, пътниците се разминаха с уплаха

Жълт код за дъжд и сняг в цялата страна

Трус от 2.9 по Рихтер разлюля Благоевград

56 снегорина работят в момента в София, всички снегопочистващи машини са били на терен през нощта

Днес е рано, утре е късно Табута и клишета падат като домино

На 19 ноември 2018 да почерпят

Откриха откраднат през 2012 г. шедьовър на Пикасо в Румъния

Мей: Оставка няма да улесни Брекзит Призивите за оттеглянето на премиерката не стихват

Кола блъсна и уби пешеходец на входа на Южния парк в София

Десет са се кандидатирали за позицията генерален адвокат в Съда на Европейския съюз

Десет души са подали документи в конкурса за избор на кандидат на България за генерален адвокат в Съда на Европейския съюз, предаде БГНЕС.

Крайният срок за подаване на заявление за участие в конкурса за генерален адвокат, който България има възможност да излъчи в Съда на Европейския съюз в Люксембург, изтече в 17.30 часа. Процедурата бе открита на 6 януари 2015 г.

Конкурсът, който Министерството на правосъдието ще проведе, ще се състои в два етапа: първият – провеждане на езиков изпит по френски език – писмен тест и устно събеседване; вторият – събеседване с издържалите езиковия изпит. Към момента от правосъдното министерство не са обявили състава на изпитната комисия, която ще препитва юристите, които искат да станат генерален адвокат в Съда на ЕС. Кандидатите трябва да отговарят на следните изисквания – минимум 12 години юридически стаж, да притежават квалификация и опит по правото на ЕС, да нямат дисциплинарни наказания свързани с накърняване престижа на съдебната система.

Съдът в Люксембург се подпомага от девет генерални адвокати. Шест от страните-членки имат по един постоянен генерален адвокат. Останалите се назначават на ротационен принцип.

Това е втората процедура, която Министерството на правосъдието провежда за излъчването на български представител в европейска съдебна институция. През есента на 2014 г. МП проведе конкурс за излъчването на трима български кандидати за съдия в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. Страната ни номинира Виктор Соловейчик, Йонко Грозев и Таня Куцарова – Христова. Заради обща професионална биография в Българския хелзинкски комитет и участието на председателя му Красимир Кънев в изпитната комисия, Институтът за модерна политика сезира Съвета на Европа за кандидатурата на бившия заместник-председател на партия Движение България на Гражданите и известен адвокат по дела срещу България пред ЕСПЧ Йонко Грозев. За момента няма решение на Съвета на Европа – кой е следващият български съдия в Съда в Страсбург.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.