Вместо IN MEMORIAM: 1885 причини да си спомним за Байдана

1885. Точно толкова негативи е оставил в архива на „Труд“ един от най-легендарните ни фоторепортери – Емил Байданов. В четвъртък той замина в един по-добър свят, но снимките му, подробно описани на пишеща машина (в 2 копия!), ще останат като част от историята на българския преход.

Байдана, както го наричаха всички, не само снимаше. Когато отиваше с поредния „пишещ“ на интервю, задаваше въпроси. Ако ситуацията не ставаше за снимка, преподреждаше героите: независимо дали са министри или премиери.

Никой не можеше да му затвори устата: по-старите колеги още разказват за сценката в барчето на старата редакция на „Труд“ на бул. „Дондуков“ с участието на тогавашния главен редактор Тошев. Влиза Байданата в ресторантчето, а насреща му Тошев го поздравява: „Здравей, монархист!“ (Емо беше фен на царя, още докато Симеон бе в изгнание!) „Здравей, комунист!“, отвръща бойко фотографът. Тошев зачервен веднага изстрелва: „Уволнен си!“ Е, после се смилява, и Байданата остана в „Труд“ до 2003 г., когато се пенсионира.

Беше бивш боксьор и не се даваше на началници и министри! Такъв ще го запомним! Почивай, Байдане, в мир! Има нови „трудоваци“, които се опитват да работят като тeб!

Виж в галерията снимки на Емил Байданов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини