Властта заговори за увеличение на вноските за пенсия

Управляващото мнозинство заговори за увеличение на вноските за пенсия. След закрита среща с представители на политическите сили в парламента вчера вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин (АБВ) обяви, че ниските осигуровки означават високи данъци и водят до дефицит в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ), който държавата трябва да покрива.

В момента удръжките за пенсия са 17,8% от основната месечна заплата. На срещата вчера не се е обсъждало детайлно с колко и откога те да бъдат увеличени. Разговори по пенсионната реформа ще има всеки вторник.
Депутатката от ГЕРБ Светлана Ангелова потвърди, че трябва да се мисли за вдигане на пенсионните вноски, но на по-късен етап. Съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев обяви, че такава мярка може да получи подкрепата на десните само ако е в пакет с план за цялостна реформа. Иначе РБ били против. В Патриотичния фронт не са обсъждали идеята.
Преди да се мисли за размера на вноските и цялостната реформа, трябва да бъде уреден въпросът с частните пенсионни фондове и възможността за прехвърляне на средства от тях в НОИ. ГЕРБ планира да спази поставения срок и да има визия по въпроса до 31 март.
Със сигурност управляващите ще внесат промени в Кодекса за социално осигуряване, с които таксата, която универсалните пенсионни фондове събират от осигурените, да бъде намалена и да стане между 1 и 3%. В момента тя е до 5 на сто от всяка вноска за втора пенсия, постъпваща във фондовете. Очаква се предложението да бъде подкрепено и от РБ, и от ДПС.
Още преди дни стана ясно, че управляващите планират да разпишат промени, с които да дадат възможност на хората, прехвърлили спестяванията си за втора пенсия в НОИ, да ги върнат обратно в частен фонд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика