На 19 декември 2018 да почерпят

Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Американски съдия разкритикува бившия съветник на Тръмп Майкъл Флин

ЕС призова Сърбия към конструктивен диалог с Косово

Евтина земя дават на млади фермери Целта е стопаните под 40 години да останат на село

Премиера на филм за дядо Добри в НДК

Христо Стоичков към фенове: Трудете се и не се предавайте! Стотици варненци извиха опашка за автограф от Камата

Чуждите инвестиции намаляха с 21% Задгранични компании продават бизнеса си в България

Искат Ценко Чоков обратно в ареста (обзор) Имал разрешение да отиде на зъболекар

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 декември 2018

Посланиците от ЕС поздравиха Лиляна Павлова за отличната работа в Триото Естония – България – Австрия

Одитори търсят кой изпуска здравни европари

Вътрешният инспекторат на МЗ влиза на проверка в международния отдел на ведомството, за да установи кои служители и шефове са допускали забавяне или неусвояване на европари. Не искам да влизам в подробности какво заварихме, но и това ще стане ясно след края на одита, заяви здравният министър д-р Петър Москов.

До месец той ще представи на депутатите стратегията за кандидатстване за средства от ЕС за сектора през следващия програмен период. До тук е ясно, че ще получим 85 млн. евро за спешната помощ. По европрограмата за добро управление ще искаме пари за е-здравеопазване. Вече е приключила обществената поръчка какво да е заданието, което ще се обяви на търга за електронизиране на системата. Т.е. скоро стартира и самата надпревара за изпълнител на е-здравно досие, е-рецепта, е-болничен лист. По програмата за конкурентноспособност ще се обучават парамедици, а чрез неоползотворени средства от ЕС ще се купи лъчетерапевтична апаратура. „Кибер и гама ножът, заради които днес „кервани“ от болни българи пътуват към клиники зад граница, също ще станат част от здравеопазването ни“, обеща министърът.

А по програма „Джесика“ в столичната Александровска болница ще се изгради циклотрон. Просто казано това е „фабрика за изотопи“, които се ползват да извършване на изследването за ранно откриване на рака – т.нар. ПЕТ скенер. В момента България внася изотопи от чужбина със самолет, а когато времето е лошо, те не стигат до българските пациенти и изследванията им се забавят. След разкриването на циклотрона тази практика ще изчезне.

Смях в залата

Лаф маратон на

здравна комисия

„Да зададеш въпрос след д-р Хасан Адемов (б. р. – депутат от ДПС, експерт по социална и здравна политика) е все едно да пееш на „Златния орфей“ след Лили Иванова“, каза Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт преди да отправи питане към здравния министър д-р Петър Москов по заседанието на здравната комисия. После набързо заличи първоначалното впечатление и добави: „А ако д-р Адемов няма едно око, а д-р Тунчер Кърджалиев (ДПС) друго, дали трябва всяка година да се явяват пред ТЕЛК, за да го доказват“. Накрая патриотът направи предложение да се спре парното в комисията, защото било толкова топло, че явно някои цели да изгони депутатите.
На въпрос към Москов какво става с идеята му да изгони търговците от медицината, ген. Стоян Тонев (ГЕРБ) вметна: „Да не забравяме, че след като е изгонил търговците от храма, Христос е бил разпнат на четвъртия ден“. „Явно не е получил обществено одобрение“, отговори министърът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.