Одитори търсят кой изпуска здравни европари

Вътрешният инспекторат на МЗ влиза на проверка в международния отдел на ведомството, за да установи кои служители и шефове са допускали забавяне или неусвояване на европари. Не искам да влизам в подробности какво заварихме, но и това ще стане ясно след края на одита, заяви здравният министър д-р Петър Москов.

До месец той ще представи на депутатите стратегията за кандидатстване за средства от ЕС за сектора през следващия програмен период. До тук е ясно, че ще получим 85 млн. евро за спешната помощ. По европрограмата за добро управление ще искаме пари за е-здравеопазване. Вече е приключила обществената поръчка какво да е заданието, което ще се обяви на търга за електронизиране на системата. Т.е. скоро стартира и самата надпревара за изпълнител на е-здравно досие, е-рецепта, е-болничен лист. По програмата за конкурентноспособност ще се обучават парамедици, а чрез неоползотворени средства от ЕС ще се купи лъчетерапевтична апаратура. "Кибер и гама ножът, заради които днес "кервани" от болни българи пътуват към клиники зад граница, също ще станат част от здравеопазването ни", обеща министърът.

А по програма "Джесика" в столичната Александровска болница ще се изгради циклотрон. Просто казано това е "фабрика за изотопи", които се ползват да извършване на изследването за ранно откриване на рака - т.нар. ПЕТ скенер. В момента България внася изотопи от чужбина със самолет, а когато времето е лошо, те не стигат до българските пациенти и изследванията им се забавят. След разкриването на циклотрона тази практика ще изчезне.

Смях в залата

Лаф маратон на

здравна комисия

"Да зададеш въпрос след д-р Хасан Адемов (б. р. - депутат от ДПС, експерт по социална и здравна политика) е все едно да пееш на "Златния орфей" след Лили Иванова", каза Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт преди да отправи питане към здравния министър д-р Петър Москов по заседанието на здравната комисия. После набързо заличи първоначалното впечатление и добави: "А ако д-р Адемов няма едно око, а д-р Тунчер Кърджалиев (ДПС) друго, дали трябва всяка година да се явяват пред ТЕЛК, за да го доказват". Накрая патриотът направи предложение да се спре парното в комисията, защото било толкова топло, че явно някои цели да изгони депутатите.
На въпрос към Москов какво става с идеята му да изгони търговците от медицината, ген. Стоян Тонев (ГЕРБ) вметна: "Да не забравяме, че след като е изгонил търговците от храма, Христос е бил разпнат на четвъртия ден". "Явно не е получил обществено одобрение", отговори министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве