12 млн.лв. дава Пловдив за нова почистваща техника

12 млн.лв. ще бъдат вложени през тази година за нова модерна и екологично почистваща техника в Пловдив. "Ние сме единствената община в България, която въвежда минимален екологичен клас Евро-5 за техниката, която се грижи за чистотата на града", декларира кметът на града Иван Тотев по време на официалния "парад" на 80 нови сметовози, контейнеровози, самосвали, мотометачни и мотомиячни.

Машините са купени от подизпълнителя на ОП "Чистота" - фирма "КМД", която е инвестирала в новата техника над 10 млн.лв. С още около 2 млн.лв. пък ще бъде обновен автопаркът на общинско предприятие "Чистота", като техниката е поръчана и се произвежда вече в заводи в Швейцария и Германия.
"През 2015 г. Пловдив инвестира в поддържане на чистотата и опазване на въздуха 12 млн. лв. - сума, която не е давана на нито едно друго място в страната. В сравнение с досегашната техника, която е на 20-30 години, новите коли са много по-безшумни и щадящи чистотата на атмосферния въздух. Пловдив е сред малкото общини, в които 5 пъти в седмицата мием улиците първи клас, 3 пъти - тези от втори клас, и веднъж седмично - третокласните улици. Затова и отдавна вече ни няма в класациите на градовете с най-мръсен въздух в ЕС", декларира кметът Тотев. Според него Пловдив в момента е най-чистият град в България, а с новата техника почистването скоро ще е на световно ниво.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони