Прокурори проверяват за побои в Бойчиновци

Прокуратура в Монтана започна проверка дали надзиратели пребиват деца в единствения в България затвор за непълнолетни, който се намира в Бойчиновци. Сигналът за насилието над момчета е подаден от Министерството на правосъдието. Според документите изпратени от заместник-министъра на правосъдието Андрей Янкулов български и чужди правозащитни организации за констатирали случаи на неправомерна употреба на сила от охраната над децата в дома. Проверка на самото министерството също събрала сведения за насилие срещу тийнейджърите. Материалната база в дома е лоша и не осигурява нормални условия за живот, се твърди в документите.

"Сигналът е за нанасяне на леки телесни увреждания на непълнолетни момчета. Случаят е изпратен на Районната прокуратурата, проверката трябва да приключи до два месеца", заяви говорителят на обвинението Лилия Илиева. Според нея в края на 2014 г. в Бойчиновци е извършена проверка и не са били открити случаи на насилие.
"Не желая да коментирам твърденията за побои. Очакваме обективна оценка на прокуратурата", каза пред "Труд" директорката на затвора Мими Цочева. Тя е негов шеф от 2003 г. През 2009 г. в интервю за "Труд" на въпроса бие ли охраната затворниците Цочева заяви: "Не решаваме проблемите с насилие. Охраната използва сила само, за да разтървава момчетата при сбивания помежду им. Там откъдето идват те агресията е начин за оцеляване".

В Поправителния дом в Бойчиновци са заключени 55 деца и 6-ма навършили вече пълнолетие. Повечето от момчетата учат в затворническото училище, а някой от тях там отварят буквар за пръв път. В затвора се организират и курсове за занаяти, за да могат след излизането си на свобода тийнейджърите да си намерят работа. Има възпитаници на затворническото училище, които по-късно са завършили и университети, гордеят се педагозите.

Преди време в Поправителния дом бяха изградени басейн и параклис, а осъдените бяха настанени по двама в килия със собствен санитарен възел. Заради липса на средства обаче в последните години ремонтите на сградите бяха прекратени, а курсовете за занаяти намаляха.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони