„А“ група за 5 години в ръцете на един собственик

Правата за „А" група са изцяло в ръцете на една фамилия, след като братя Кирил и Георги Домусчиеви вече притежават 100 % от акциите на фирмата „Футбол про медия". Половината дялове бяха в Тодор Батков, босът на „Левски", но той ги е продал на шефа на „Лудогорец" за 500 000 лв. Първоначално Батков и Домусчиев създадоха фирмата с по 50% от акциите за по 1 млн. лева. Акционери за кратко с 10 % бяха и босовете на фирма „Титан", докато ръководеха ЦСКА. Но и те продадоха своите дялове на Домусчиеви.

Вчера клубовете приеха офертата на „Футбол про медия" за нов тв договор, който да влезе в сила от сезон 2016-2017 г. Той им гарантира 30 милиона лева за 5 години. Мачовете остават в каналите на Нова, като се планира напълно ново брандиране и маркетиране на продукта - с лога, звукови сигнали тип Шампионска лига и двубои в прайм тайма на тв времето. Не е изключено да бъде създаден и изцяло нов канал на медията, за да бъдат вместени максимален брой двубои, студия и блокови предавания по темата български футбол. Предвижда се да се излъчват всички мачове.

Според новия контракт 40 % от сумата (12 милиона лева) се разделя по равно между клубовете от „А" група. Останалите 60 % ще бъдат разпределени между тимовете според класирането им всеки сезон. Сумата расте - 5,5 милиона лева през първите 2 години, 6 милиона в третата и по 6,5 милиона в последните 2 сезона от контракта.

Предвиден е и насърчителен бонус - около 120 000 лева на сезон, за всеки клуб, който има осветление на стадиона. Засега го нямат „Славия", „Локомотив" (Сф), „Черно море", „Марек" и „Хасково". Липсата на прожектори спира програмиране и излъчване на късни мачове, което е едно от основните изисквания на телевизията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ