Лазаридес - царят на ъндърграунд арта

Стийв Лазаридес е неофициално признатият цар на ъндърграунд визуалните изкуства. Той е този, който откри и популяризира най-известния уличен творец - Банкси. Когато някой колекционер иска да знае дали си струва да рискува с млад художник безобразник, то задължително се допитва до Лазаридес. В момента той представлява около 30 съвременни майстори на четката с най-изчанчени стилове. Сред тях са Конън Харингтън, Дъг Фостър португалският графити художник Vhils, Джонатан Йео и др.

Роденият през 1969 г. в британския град Бристол Лазаридес няма подходящо образование за галерист. “Цялата работа с галериите се получи случайно - разказва той пред “Венити феър”. - Имам безпогрешен нюх за изкуството. Нещо като ми хареса, и край. Работил съм даже като диджей на младини. Хал хабер си нямах от диджействане, но надушвах добрата музика от първите няколко секунди.” В ранната си младост Стийв дори е бъркал бетон и е гледал пилци. Съдбата му се променя, след като се заема с професионална фотография. Започва работа в сп. Sleaze Nation в родния си град. Връзката му с Банкси, който също е от Бристол, става случайно преди повече от 20 г.

“Трябваше да го снимам за списанието. Той започна и да ми се обажда и да ми казва къде е направил графити, за да ходя да ги фотографирам. Един ден искаше някой да го накара да вземе едни свои отпечатъци - ситопечат, и ми предложи една за десетачка, а аз му викам - ще ти ги продам за по 35 лири. И така започнахме - той ми носи, аз ги продавам. Той по това време имаше някакъв агент, но се оказа, че аз му продавам повече работи от агента му. Около десет години изкарахме заедно. Пожелах да се разделим, защото след известно време вече започваш да се чувстваш като глупак. Искаш хората да те възприемат като отделен човек, а те ви приемат като двойка. Не е приятно. Трябва да ви кажа, че това ме дразнеше, но него го дразнеше два пъти повече.”

Тяхната професионална дружба продължава до 2009 г. Изглежда в разрива са замесени повече лични чувства, отколкото Стийв признава, тъй като двамата дори не си говорят.

“Сега имам възможност да работя и с други хора. От много време не сме се чували с Банкси и даже не знам къде е в момента.”

Макар че Стийв се издига покрай Банкси, ползата им е взаимна. Анонимният уличен художник също става потресаващо известен (и богат) с помощта на Лазаридес. През 2006 г. например прави изложба с творби на Банкси в един склад в предградията на Лос Анджелис. Идват Брад Пит и Анджелина Джоли. Изложбата се разпродава моментално, от което Банкси и Лазарадес печелят милиони.

Непогрешимият и нестандартен вкус на Стийв е причина да стане любимият галерист на звезди като Джъд Лоу, Джон Кюсак и Кристина Агилера.

“Запознах се с него отпреди 13 г. - спомня си Джъд Лоу. - Изложбата му беше... пълна лудница. Картини по стените, по пода. Някои вероятно бяха крадени. Не знам... Беше такова ъндърграунд изживяване, че направо ми се завъртя главата. Стийв е един ходещ купон. Да не говорим за откриванията на изложбите, които прави.”

На 28 януари галеристът е решил да разпродаде част от собствената си колекция с творби на Банкси. Ще бъдат обявени на търг в аукционна къща “Бонамс” цял куфар с плакати, афиши и други книжни носители, свързани с Банкси, както и две скулптури. Очаква се произведенията да се разпродадат за 12-18 хил. долара всяко. Въпреки че Бански е известен като уличен художник, той има и други произведения. Купуват се много ситопечатните отпечатъци на негови рисунки.

“Ще е нещо като машина на времето - обяснява галеристът за “Артнет”. - Ще наподобява първия търг на Банкси от 2003 г.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл