„Атлетико“: Само 2 загуби в 14 мача с грандовете

„Атлетико" събуди брутално „Реал" от сладкия сън за требъл, като елиминира Големия съсед (който е и носител на трофея) с 2:2 в реванша за Купата на краля. След 2:0 у дома преди седмица, тимът на Диего Симеоне-Чоло е на 1/4-финал, където го чакат два сблъсъка с другия динозавър на испанския футбол - „Барселона".

Но страх ли го е от Меси и компания „червено-белият" боен отряд на Чоло?

Симеоне превърна „Атлетико" в равен на двата колоса. В последните 14 мача срещу „Барса" и „Реал", тимът е загубил общо два пъти. Падна с 1:3 преди 5 дни в първенството от каталунците на техен терен. И във финала за Шампионската лига от „Реал", при това с продължения - 1:4 (1:1 в редовното време).

Такава серия в последните мачове говори за нов статут на „Атлетико". Симеоне вдигна титлата на Испания миналия сезон под носа и на двата гранда в пряк сблъсък в последния кръг - реми на терена на каталунците - 1:1. Отне Суперкупата от „Реал" в два мача през август, а после победи „кралете" с 2:1 на техен терен в първенството. И преди поражението от „Барса" наказателния отряд на Чоло бе във впечатляваща серия от 6 мача без загуба от каталунския колос.

Да не забравяме, че пак Симеоне и „Атлетико" разплакаха „Сантяго Бернабеу" във финала за Купата на краля през 2013-а срещу „Реал" - 2:1.

Вечерта бе паметна за Фернандо Торес, който вкара първите си голове за „Атлетико" след завръщането в родния клуб. Отне му 45 секунди в началото на първото полувреме и 36 на старта на второто да прониже „Реал". „Били Хлапето", нарече го в. „Марка", по аналогия с уестърн героя, прочут със светкавична стрелба.

Торес не бе вкарвал на „Сантяго Бернабеу" в 6 мача там (5 с „Атлетико", 1 с „Ливърпул"). Това бяха 682 сухи минути, преди да дойде първият му гол. Хлапето изживя своя миг, като потопи съперника и му развали купона. Преди мача Кристиано Роналдо показа „Златна топка" и стадионът се стягаше за обрат и празник, имаше хореография и настроение.

„Не съм извънземен, извинявам се на привържениците - каза Роналдо. - „Атлетико" не играе зрелищен футбол, но е добър отбор. Ние имаме по-важни цели през сезона от този турнир - Шампионската лига и титлата на Испания. Ще я спечелим точно на „Висенте Калдерон"!"
Президентът на „Реал" Флорентино Перес обаче не бе в толкова приповдигнато настроение и призна, че „отборът се е изложил".

„Барса" без проблеми стигна 1/4-финал след 4:0 като гост на „Елче", при това без куп звезди. Четвъртфиналните сблъсъци с „Атлетико" са на 21 и 28 януари, като първият е в Каталуня.
Другите двойки: „Атлетик" - „Малага", „Севиля" - „Еспаньол", „Хетафе" - „Виляреал".


Eфектът Симеоне

Диего Симеоне пое „Атлетико" на 15-о място в класирането през декември 2011-а и завърши пети с 56 т. Вторият сезон бе увенчан с трета позиция (76 т.). За да се стигне до титлата през май 2014-а с 90 т. Чоло вдигна Купата на Краля, Лига Европа, Суперкупата на Испания и на Европа, а и бе на секунди от Шампионската лига, загубена с продължения през месец май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

  • Цветанка Лозанова

    Срещу паметниците не трябва да се воюва. Те трябва да се опазват като свидетелство за една отминала историческа епоха. За сравнение в случая може да се види паметника на Съветската армия във Виена.

Още от Футбол Свят