Мъгла със сметките за парно в София

Нито „Топлофикация София", нито топлинните счетоводители знаят колко точно е средната сметка на софиянци за декември. Столичното парно пусна фактурите за последния месец на м.г. на сайта си.

„Не може да се каже колко е средната сметка на клиентите, нито дали е по-висока или по-ниска. Заради новата наредба за топлоснабдяване напълно е променен начина на смятането и сметката за декември не може да се сравнява с миналогодишната", обясниха от столичното парно.

Топлинните счетоводители пък уточниха, че не разполагат с информация за сметките, защото само „Топлофикация" има информация за коефициентите, които налага на отделните абонатни станции в зависимост от температурата навън.

През декември 2013 г. 74% от софиянци получиха сметки до 150 лева. Според „Топлофикация" тази година столичани са ползвали средно с 6 на сто по-малко енергия, но пък цената й е по-висока с 5,9%. Освен това декември 2014 г. е бил по-топъл от декември 2013 г. с 1,4 градуса, което означава че сметките би трябвало да са с до 5% по-ниски по този показател.

Според новата наредба за топлоснабдяването месечната сметка за парно се състои от две части. Първата е фиксирана сума за топла вода всеки месец, а втората - отопление. Отоплението се изчислява като се взима среднодневното потребление през зимата на 2013 - 2014 г. , което се умножава по броя на дни с парно през декември 2014 г.

От топлофикация добавят корекционен коефициент и полученият резултат умножават по цената на топлоенергията, която се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. В сметката вече няма информация колко плаща всеки абонат за сградна инсталация, а тя автоматично влиза в цената му.

Без промяна на смятането остават само фактурите на абонатите, чиито сметки се изчисляват чрез дистанционен отчет. При тях се отразява това, което реално са потребили през съответния месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес